Wykonanie
Pierwszy przepis po przerwie. Postaram się zamieszczać co raz więcej przepisów, bo już jestem mega stęskniona za gotowaniem i wymyślaniem różnych potraw.
Łosoś pieczony z warzywami to ostatnio mój ulubiony obiad. Dzisiejszy przepis zawiera
pomidory i
kabaczka, co nadaje rybie lekko słodkawego posmaku.Dla wygody kupiłam
łososia bez skóry, ale ten ze skórą jest tańszy i można to samemu zrobić w domu. Potrzeba jedynie bardzo
ostrego noża, by delikatnie odciąć skórę od
mięsa ryby. Warto jednak zostawiać te brązowo-szare fragmenty, gdyż w nich zawarte są zdrowe tłuszcze.Składniki:500 g filetu z
łososia3
pomidory malinowe lub inne1 średni
kabaczek3 ząbki
czosnkugarść
natki pietruszki1 łyżeczka
oreganosok wyciśnięty z połowy
cytryny6 łyżek
oliwy z oliweksólŁososia pokroić w grubą kostkę, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Pokroić
pomidora w ósemki.
Kabaczka obrać wydrążyć miękki środek z pestkami i pozostały miąższ pokroić w grubą kostkę. Warzywa wrzucić do
łososia.
Następnie w miseczce mieszamy zmiażdżony
czosnek, posiekaną
natkę,
sok z cytryny,
oregano,
oliwę i
sól. Taką pastą polewamy
rybę i warzywa. Całość mieszamy.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok 20 minut, a następnie ok 10 minut bez przykrycia, aby
łosoś się zrumienił.
Swoją porcję zjadłam z
makaronem gryczanym, ale równie dobrze smakuje z
ryżem lub
kuskusem.Smacznego!