Wykonanie

Czy w Waszych rejonach były w tym sezonie grzyby? Ja muszę przyznać z ogromną przykrością, że tam gdzie z reguły urządzamy grzybobranie, w tym roku była całkowita posucha w kwestii
grzybów.Była piękna,
słoneczna i ciepła jesień, co niestety sprawiło, że nie było
grzybów. Dobrze, że mam jeszcze trochę zapasów z ubiegłego roku i
mogę przygotować coś z dodatkiem
grzybów, a tym samym choć trochę poczuć klimat grzybobrania.Dlatego też proponuję Wam dzisiaj zupę
grzybową. Moja Mama robi świetne
kurki w zalewie, które idealnie nadają się na zupę, ale możecie wykorzystać również świeże (jeśli macie takie to bardzo zazdroszczę) czy mrożone. Zupa jest bardzo prosta do wykonania, nie ma w niej żadnych skomplikowanych składników. Jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca.Potrzebujesz:2 litry
bulionu drobiowego lub warzywnego*,2 niewielkie
marchewki pokrojona w cienkie plasterki,4-5
ziemniaków pokrojonych w małą kostkę,1 mała
pietruszka pokrojona w cienkie plasterki,1
por pokrojony w cienkie plasterki,1/2 małego
selera pokrojonego w słupki,150 g
kurek dokładnie oczyszczonych i umytych (świeżych, mrożonych lub w zalewie
wodnej ze słoika),kawałek
cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę,
natka pietruszki drobno posiekana,
śmietana słodka,
oliwa lub
masło*zupę możesz ugotować również na skrzydełkach
kurczaka. W tym celu zagotuj
wodę ze skrzydełkami, następnie zdejmij tak zwaną „szumowinę”, dołóż warzywa i dalej postępuj zgodnie z poniższym przepisem.Wykonanie:Zagotuj
bulion. Wrzuć do niego wszystkie warzywa i gotuj przez kilka minut. Na małej patelni rozgrzej odrobinę
oliwy (lub
masła jeśli wolisz) i przesmaż
cebulkę przez około 2 minuty. Jeśli używasz
grzybów świeżych lub mrożonych dorzuć je teraz na patelnię.
Kurki z zalewy nie wymagają przesmażania. Podsmażaj
grzyby przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając.Następnie przełóż je do garnka z zupą i gotuj całość pod częściowym przykryciem około 10-15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.Na koniec dodaj słodką
śmietankę zaczynając od 1/3 kubeczka. Jeśli smak Ci odpowiada na tym poprzestań. Wsyp
natkę pietruszki pozostawiając część do posypania po wierzchu.



Smacznego!