Wykonanie

Pierwszy raz
jadłam "strogonowa" na urodzinach mojej koleżanki z liceum. Pamiętam do dziś jak bardzo mi smakował. U mnie w domu nikt go nie robił, tym bardziej więc wydawał mi się egzotyczny i pyszny.
Potem zaczął pojawiać się u mnie w domu, jednak w nieco innej wersji niż ta podana poniżej. Miał więcej dodatków typu
marchew czy
kiszony ogórek. Moja propozycja jest prosta i łatwa w przygotowaniu.Nie jestem fanką
mięsa, o czym już pewnie
pisałam, ale teraz zimą lubię zjeść od czasu do czasu gorący gulasz czy inne danie, które szybko rozgrzeje i
doda energii. A Strogonow jak najbardziej spełnia te oczekiwania. I o ile
mogę jeść całymi tygodniami warzywne leczo czy warzywne
curry o tyle raz na jakiś czas nie
mogę sobie odmówić miski ciepłego i aksamitnego w smaku "strogonowa". Dołączycie?Potrzebujesz:800 g
polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski,1
cebula drobno posiekana,300 g
pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki,200 ml
bulionu wołowego,1 łyżka
koncentratu pomidorowego,1 łyżka
musztardy,100 ml
śmietanki (12% lub 18%),
mąka,
masło do smażenia,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszkuWykonanie:Na rozgrzane
masło (około 1 łyżki) wrzuć posiekaną
cebulę i przesmaż ją do zrumienienia. Podsmażoną przełóż do garnka.Pokrojone
mięso oprósz
mąką. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę
masła i wrzuć na nie
mięso. Smaż na większym ogniu przez 3 minuty, aż
mięso nabierze rumieńców. Po tym czasie przełóż je do garnka z
cebulą.Rozgrzej ostatnią łyżkę
masła i przesmaż na nim pokrojone
pieczarki. Smaż około 2 minut a następnie przełóż je do garnka z
mięsem i
cebulą.Na patelnię wlej
bulion i go zagotuj. Następnie wlej go do garnka z
mięsem, dodaj
koncentrat pomidorowy,
musztardę,
śmietanę i szczyptę
papryki w proszku. Gotuj całość pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania sprawdź czy potrawy nie trzeba dosolić lub dopieprzyć i czy
polędwica nie jest dla Ciebie zbyt twarda.Boeuf Strogonow podawaj z
ryżem,
makaronem lub tak jak my z knedliczkami .




Smacznego!