Wykonanie
Zainspirowana rozmowami w pracy na tematy kulinarne, dziś proponuję
makaron typu Aglio
Olio lecz w nieco bardziej urozmaiconej wersji. Aromatyczny i bardzo zdrowy dodatek stanowi
ryba, konkretniej
łosoś lub bardzo podobny do niego
pstrąg łososiowy. Ja ze względu na
braki w sklepie wykorzystałam
pstrąga łososiowego i właściwie smakuje, wygląda praktycznie tak samo jak
łosoś, więc w przypadku dania
makaronowego jest jak najbardziej wystarczający. A przy okazji można odrobinę zaoszczędzić, bo jest nieco tańszy od
łososia (u mnie w sklepie
łosoś 4,99 zł, a
pstrąg łososiowy 3,69 zł za 100g). Ogólnie jako typowa makaroniara stwierdzam, że jedzonko pierwsza klasa! Zachęcam do wypróbowania przepisu. Niech Omega 3 będą z
Wami! :)

Składniki: (na 2 porcje)-
makaron spaghetti pełnoziarnisty,- łosoś/
pstrąg łososiowy w formie filetu (ok. 400g),- 5 większych ząbków
czosnku,-
kapary (ok.40g),-
pomidorki koktajlowe (ok.10 szt.),- min. 10 łyżek
oleju rzepakowego (+ ewentualnie odrobina do podlania),-
przyprawy:
sól czosnkowa,
pieprz czarny,
ostra papryka,
bazylia.Wykonanie:
Makaron gotujemy al' dente zgodnie z informacją na opakowaniu.Nagrzewamy piekarnik do ok. 180-200 stopni i wkładamy do niego łososia/
pstrąga łososiowego w naczyniu żaroodpornym (
ryba nasmarowana
olejem rzepakowym, posypana
pieprzem i obficie skropiona
cytryną). W razie braku naczynia żaroodpornego można zapiekać w folii aluminiowej. Pieczemy krótko, ok. 10 min.W międzyczasie kroimy
czosnek w drobną kosteczkę i część
pomidorków koktajlowych w połówki (np. 6 będziemy podsmażać, a 4 zostawmy dla ozdoby na koniec).Wyciągamy
rybę z piekarnika, dzielimy ją na drobne części, wręcz "rozkruszamy" (pozbywając się przy tym ewentualnych ości, które w przypadku tych ryb są duże i nie trzeba
mieć obaw, że jakieś zostaną w potrawie). Rozgrzewamy na patelni
olej (ok. 10 łyżek), wkładamy na
olej rybę wraz z
czosnkiem, chwilę podsmażamy (ok. 2 min), następnie dorzucamy
kapary i
pomidorki koktajlowe. Jeśli
ryba zbyt mocno nasączy
olej i danie będzie się wydawało suche to dolejmy jeszcze
oleju, jest to niezbędne do tego, aby w tym aromatycznym
oleju móc obtoczyć
makaron.Ugotowany, odcedzony i przelany zimną
wodą makaron przekładamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodajemy
przyprawy i aby potrawa stała się aromatyczna dusimy ją przez kilka minut (ok. 5-7 min) na wolnym ogniu często mieszając.Wykładamy na talerz, obficie skraplamy
sokiem z cytryny i przyozdabiamy
pomidorkami koktajlowymi. Oczywiście w razie potrzeby można jeszcze doprawić.Szybko i pysznie.


Jako
napój oczywiście najlepiej będzie komponowała się najzwyklejsza
woda z
cytryną lub ewentualnie lemoniada cytrynowa, czyli
woda z
cytryną +
cukier trzcinowy/ brązowy (tylko nie biały! :))