Wykonanie
Tak, najbardziej lubię przygotowywać sałatki:) Takie połączenie składników to mój debiut, wydaje mi się, że udany:) najważniejsze, że mężowi smakowało. Polecam
sałatkę z pieczonym
burakiem, kwaskowym
jabłkiem,
roszponką,
owocem granatu oraz panierowanym, smażonym i jeszcze płynnym w środku
camembertem. Zachęcam do spróbowania!Składniki dla 2 osób :2 garści
roszponki2
buraki (u mnie podłużne)1
jabłkopestki z 1/2
granatu1
camembertgarść
kiełków brokuła1 mała
cebulka (opcjonalnie)Dodatkowo :
bułka tarta do obtoczenia
sera camembert1
jajko2 gałązki
rozmarynuSos :4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
musztardy dijon
Buraki myjemy, odcinamy końce i z gałązką
rozmarynu zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni (około godzinę). Po przestudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Jabłko obieramy, kroimy na grubsze plastry i układamy na przemian z
burakiem na
roszponce. Dodałam również pokrojoną w piórka białą
cebulkę. Na środku nakładamy łyżeczkę sosu (mieszamy
oliwę z oliwek z
sokiem z cytryny i
musztardą dijon), a na nim małą garść
kiełków brokuła.
Camembert kroimy na trójkąty, zanurzamy w rozmąconym
jajku, a następnie w
bułce tartej. Smażymy do momentu zrumienienia naszych
serowych trójkątów. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
