ßßß
Makaron gotujemy al dente, a brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy. Pieczarki kroimy w plasterki i podduszamy na patelni. Paprykę siekamy w drobną kostkę.Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny, dosypujemy połowę startego sera. Całość doprawiamy i mieszamy tak, by jajko i jogurt połączyły się we względnie jednolitą masę.Przygotowane warzywa i makaron wsypujemy do dużej miski i mieszamy. Dolewamy przygotowany sos i pilnujemy by wszystkie elementy były choć trochę nim przykryte - zwłaszcza makaron (inaczej może się przyjarać).Naczynie żaroodporne pokrywamy oliwą, najlepiej przy pomocy pędzelka. Przesypujemy do niego naszą mieszankę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę, posypujemy ją pozostałym serem i pieczemy jeszcze 10-15 minut, tak aby ser się rozpuścił. Podajemy ciepłą (ale nie gorącą!).Z podanych składników wyjdą trzy porcje, więc my podzieliliśmy zapiekankę tak, by zjeść ją na obiad i na kolację.
Zapiekanka makaronowa na pewno pojawi się jeszcze na naszym stole i na blogu, wyszła pyszna! Następnym razem wypróbujemy inne składniki, bo brokuł powoli zaczyna się nudzić :).