ßßß
Składniki na ciasto:500 g mąki3/4 szklanki ciepłej wody7 g suchych drożdży (lub 25 mokrych)2 łyżki oliwy z oliwek lub olejuszczypta soliszczypta cukru
Składniki na sos pomidorowy:500 ml przecieru pomidorowegopół cebuliząbek czosnkułyżka oliwy z oliweksól i pieprz2 łyżeczki suszonego oreganoDodatki do pizzy:200 g sera mozzarella5 pieczarekpół cebuli100 g boczku
Przygotowanie:Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier, wszystko wymieszaj. Wlej wodę i tłuszcz. Wyrabiaj przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.Jeśli używasz mokrych drożdży wsyp do szklanki cukier i rozkruszone drożdże. Zalej ciepłą wodą do połowy wysokości i wymieszaj. Odstaw zaczyn do czasu aż urośnie.Ciasto zostaw w misce, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie razem z czosnkiem. Wlej przecier. Gotuj przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Odstaw do wystudzenia.Ciasto wyjąć z miski i położyć na oprószonym mąką blacie. Wyrabiać przez 2-3 minuty. Rozwałkować na cienki, okrągły placek.Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placek posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, ułożyć cienkie plastry mozzarelli, krążki cebuli, boczek i posiekane w plasterki pieczarki.Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut,
Smacznego!