ßßß Cookit - przepis na Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

nazwa

Wykonanie

Składniki na biszkopt:
5 jaj
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
szczypta soli
Masa kokosowa:
300-350 g wiórków kokosowych
600 ml mleka
1 biała czekolada
200 g masła
3 łyżeczki cukru lub 1 cukier wanilowy
Polewa czekoladowa:
2 czekolady mleczne lub gorzkie ( ja użyłam mleczną)
ok. 5 łyżek mleka
Dodatkowo:
masło do wysmarowania blachy
bułka tarta
Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie do powstałej masy dodać żółtka, cukier i nadal ubijać.
Na koniec wsypać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką . Wylać na natłuszczoną i wysypaną bułka tartą tortownicę (24 cm). Piec około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170-180°. Wystudzić. Biszkopt trochę opadnie, ale taki jego urok.
W między czasie zagotować mleko z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia ok. 15 minut.
Gdy wiórki będą gotowe dodać białą czekoladę, kostkę masła i dokładnie wymieszać.Wszystko odstawić i porządnie wystudzić do zgęstnienia od czasu do czasu mieszając.
Masę wyłożyć na ciasto i sporządzić polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady z 5 łyżkami mleka. Całą polewę rozprowadzić na masie kokosowej.
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/11/ciasto-bounty.html