Wykonanie
biszkopt:6
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki zwykłej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
octu1.
żółtka,
proszek do pieczenia i
ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawićdo wyrośnięcia,2.
białka ubić z
cukrem na puszystą masę,3. dodać obie
mąki ubijać, następnie dodać
olej i na koniec masę z
żółtek,4. wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.masa:3 dowolne
galaretki2,5 szklanki
mlekaszklanka
cukrucukier waniliowyjogurt naturalny (150 ml)kremówka 220 ml8 łyżeczek
żelatyny do deserów1. każdą z
galaretek rozpuścić w szklance wrzątku, dobrze wymieszać,wstawić do lodówki,2.
mleko zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym, zestawić z ognia i wsypać
żelatynę, dobrze wymieszać, ostudzić,3. dodać
jogurt, kremówkę ubić , wymieszać delikatnie z masą,dodać pokrojone w kostkę (albo inne kształty)
galaretki, odstawić do lodówki na kilka minut żeby masa zgęstniała.
Biszkopt przekroić, przełożyć masą, wstawić do lodówki, na górę można wyłożyć
owoce i zalać
galaretką.