Wykonanie
Aby chlebek z Watykanu się udał należy przestrzegać następujących zasad. Nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temp pokojowej, przykryć lnianą ściereczką.Pn. Chlebek wlać do miski, dodać 25dkg
cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką.Wt. Wlać 250ml
mleka, nie mieszać.Śr. Dodać 25dkg
mąki, nie mieszaćCzw. Zamieszać rano, w południe i wieczorem.Pt. Dodać 25dkg
cukru, nie mieszać.Sb. Zamieszać drewnianą łyżką ciasto, podzielić na 4 części. Trzy części z tego rozdać dobrym ludziom na szczęście.Nd. Do czwartej części dodać 250 ml
oleju, 25dkg
mąki, 3 całe
jajka, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki
soli, 1
cukier waniliowy, troszkę
cynamonu,
rodzynek, 2 starte
jabłka i startą
czekoladę. Piec w temp 180 stopni ok 45 min (piekłam dłużej).
Chleb pochodzi z Watykanu i przynosi szczęście rodzinie. Piecze się go raz w życiu.A ja
daję go Wam na szczęście. :)