Wykonanie
Od kiedy ktoś przekonał mnie do jedzenia do
cukinii, staram się robić z niej różne smaczne potrawy. Szybkie i te trochę wolniejsze :) To jedna z tych szybszych.


Skład: dla dwóch wygłodniałych osób-mała
cukinia zielona,-3
parówki,-1,5 szklanki
mleka,-łyżka
mąki,-łyżka
curry,-łyżeczka
kurkumy,-1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku,-łyżka
masła,- 7płatów lasagne lub
makaron tagiatelle,-
sól,
pieprz,-
natka pietruszki,Przygotowanie:Gotujemy
makaron, jeśli to płaty lasagne to po ugotowaniu każdy pas kroimy na wzdłuż, na 4 części.Za pomocą łyżeczki wybieramy z
cukinii pestki. Kroimy
cukinie w bardzo cienkie długie pasy.Następnie wrzucamy do gotującej
wody z odrobiną
soli i
cukru na dosłownie 3 minuty.Wyciągamy na durszlak i hartujemy zimną
wodą.W rondelku rozpuszczamy
masło, następnie dodajemy
mąkę.Lekko podsmażamy i dodajemy
mleko i
przyprawy(
curry,
paprykę,
sól i
pieprz).Zagotowujemy aż sos zgęstnieje.
Parówki kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie.Wszystkie składniki wykładamy na talerz z sosem i posypujemy siekaną
natką pietruszki.