Wykonanie
Rustykalna
tarta zagościła u mnie w domu na dłużej. A że pierwsza zniknęła w mgnieniu oka i w prezencie dostałam pyszne
jeżyny, dziś przedstawiam wam tartę z
jeżynami.
Jeżyny mają to do siebie, że są kwaśne więc wymagają odrobinę więcej
cukru. Pyszny deser do kubka miętowej
herbaty w ciepłe sierpniowe popołudnie. Gorąco polecam.
Składniki:200 g
mąki pszennej100 g
masła1
jajko50 g
cukru2 łyżki
śmietany1 łyżka
mąki pszennej lub
kaszki manny2 łyżki
cukru pudru200 g świeżych lub mrożonych
jeżynPrzepis:-
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej
cukier,
śmietanę,
jajko i zimne
masło. Wyrabiamy kruche ciasto i odstawiamy je do lodówki na godzinę.-
Jeżyny dokładnie płuczemy pod zimną
wodą i osuszamy. W misce mieszamy je z
kaszką manną lub
mąką pszenną i jedną łyżką
cukru pudru.- Zimne ciasto rozwałkowujemy, na blacie obsypanym
mąką, na grubość 2 mm. Na środku układamy
jeżyny. Kolejno delikatnie podważają brzegi ciasta zawijamy je na wierzch
owoców, tak aby powstało nam zgrabne kółko z dziurką po środku.- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.- Wierzch ciasta posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)