ßßß
Składniki:200 g mąki pszennej100 g masła1 jajko50 g cukru2 łyżki śmietany1 łyżka mąki pszennej lub kaszki manny2 łyżki cukru pudru200 g świeżych lub mrożonych jeżyn
Przepis:- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, śmietanę, jajko i zimne masło. Wyrabiamy kruche ciasto i odstawiamy je do lodówki na godzinę.- Jeżyny dokładnie płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. W misce mieszamy je z kaszką manną lub mąką pszenną i jedną łyżką cukru pudru.- Zimne ciasto rozwałkowujemy, na blacie obsypanym mąką, na grubość 2 mm. Na środku układamy jeżyny. Kolejno delikatnie podważają brzegi ciasta zawijamy je na wierzch owoców, tak aby powstało nam zgrabne kółko z dziurką po środku.- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.- Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :)
