Wykonanie
Czasem zostanie trochę
malin i
jeżyn, gdzieś zawieruszy się kwaśna
śmietana, kawałek
masła... W taki sposób zrodziła się ta
tarta... Z braku innych składników... Początkowo byłam sceptyczna, ale z każdą chwilą wierzyłam w powodzenie tego ekperymentu...Zdradzę Wam w sekrecie, że to najlepsze ciasto na słodką tartę, jaki znam :) - przepis stąd :)
Składniki:250g
mąki pszennej100g
masła pokrojonego w kostkę100g
cukru pudrumała szczypta
soli2+2 średnie
jajka250ml kwaśnej
śmietany1 łyżka
cukru waniliowego100g
cukru1 łyżka
mąki pszennejszczypta
solimalinyjeżynySposób przygotowania:Do miski wsyp
mąkę, dodaj
masło,
cukier puder i
sól. Wymieszaj je palcami, dodaj 2
jajka i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki dobrze się połączą, zagnieć szybko ciasto.
Owiń folią i włóż do lodówki na 2 godziny.Po upływie 2 godzin rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i wyłóż nim formę na tartę o średnicy 20-23 cm. Wstaw do lodówki na kolejne 20 minut. Po wyjęciu nakłuj widelcem i piecz bez kremy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 20 minut.W tym czasie przygotuj krem:2
jajka, kwaśną
śmietanę,
cukier i
cukier waniliowy, 1 łyżkę
mąki i
sól zmiksuj mikserem na głądką masę. Wylej na podpieczony spód, ułóż w nim
owoce i wstaw ponownie do piekarnika na 20-30 minut - musisz obserwować, żeby krem równo się ściął.Wyjmij z piekarnika i wystudź. Najlepsza drugiego dnia po wyjęciu z lodówki.