Wykonanie
Pojechałam wczoraj do taty, gdy szłam zobaczyć jak rosną warzywa i pozbierać
cebulę z
pola zauważyłam jak wspaniale w tym roku obrodziły
jeżyny. Żałuję że nie miałam przy sobie aparatu widok był piękny, wielkie pnącza obwieszone na
płocie z mnóstwem czerwonych i czarnych
owoców uginających się na gałązkach pod własnym ciężarem. Sporo nazbierałam, ale szczerze powiedziawszy nie miałam na nie pomysłu .... tak tak wiem, ale może dlatego że zawsze mam
plan co zrobię i jak a tu taka niespodzianka. Szkoda było
owoców więc je pozbierałam, są specyficzne i nie każdy za nimi przepada ze względu na pestki. Zaczęłam szperać i znalazłam wśród tysiąca przepisów wspaniałe ciasto na blogu Kamili Ogrody Babilonu .Kruchy spód z dodatkiem
skórki cytrynowej, wspaniałe
śmietankowe nadzienie z dużą ilością słodko-kwaśnych
owoców i kruszonka na wierzchu mmm....Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, więc szczerze polecam :).
Składniki:Ciasto kruche3/4 szklanki
cukru250 g
mąki pszennej150 g
masłaskórka z 1
cytrynysól szczyptaNadzienie
śmietankowe4
jajka1/2 szklanki
cukru1 szklanka kwaśnej
śmietany1 szklanka
mąki pszennejszczypta
soli350 g
jeżyncukier puderOpis wykonania:Zagniatamy kruszonkę na ciasto z podanych składników, blaszkę 24 x 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia na dnie ugniatamy kruszonkę( ja ugniotłam całość w oryginale powinno się zostawić 1/3 ciasta do posypania wierzchu ciasta, stwierdziłam że chce
mieć grubszy spód i na wierzch zagniotłam kruszonkę na oko :).Ciasto podpiekamy w 180 C przez 15 minut.
Jajka ubijamy z
cukrem,
śmietaną,
mąką i szczyptą
soli. Wszystko dokładnie miksujemy, wsypujemy
owoce mieszamy łyżką i wylewamy na ciepły podpieczony spód, posypujemy z wierzchu kruszonką.Pieczemy około 45 minut w 180 C. Ciasto jest najlepsze gdy spokojnie sobie wystygnie i nadzienie
śmietankowe się dobrze zetnie.