Dziś proponuję tradycyjne gołąbki, ale w wersji wege - z pieczarkami i papryką.Składniki:- 1 gł. kapusty białej- 30 dag. ryżu- 40 dag. pieczarek- 2 papryki czerwone- 1 duża cebula- 2 łyż. oliwy- sól, pieprz- natka pietruszkiWykonanie:Główkę kapusty włożyć do garnka z wrzącą wodą. Gotować 20 min kilkakrotnie odwracając główkę kapusty. Wyjąć z wrzątku i obrać na poszczególne liście. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zeszklonej cebuli i dusić razem ok. 10 min. Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę i wsypać do podduszonych pieczarek. Przemieszać wszystko kilkakrotnie. Tak przygotowany farsz dodać do ryżu dokładnie mieszając. Dodać przyprawy. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki pasty pomidorowej, dla wyrównania smaku. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 40-60 min.Podawać z zieloną natką pietruszki lub sosem pomidorowym.Smacznego!