Wykonanie
Tort węgierski jest najbardziej lubianym przeze mnie
tortem, na pewno z uwagi na smak, trochę też z uwagi na sentyment, gdyż był podawany na ważnych rodzinnych spotkaniach np. weselach :)Ciasto polecam amatorom
czekolady i
bakalii, zwłaszcza
śliwek i
wiśni, których w cieście nie brakuje, w cieście tym również nie brakuje
alkoholu, więc warto rozważyć jazdę samochodem po zjedzeniu dwóch kawałków ciasta :)Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.Składniki na
biszkopt czekoladowy :7
jajek1 szklanka drobnego
cukrupół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
kakao gorzkiego1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej50 g
czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier, ubijamy. Dodajemy
żółtka i dalej ubijamy.
Mąkę mieszamy z
kakao,
czekoladą, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta
biszkoptowego pieczemy 3 osobne krążki (tortownica o średnicy 20 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190ºC (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone . Studzimy.Krem:3
czekolady mleczne300 ml
śmietany kremówki 30 %100 gram
suszonej śliwki kalifornijskiej, pokrojonej na małe kawałki100 gram
wiśni z
konfitury100 gram
płatków migdałowych i
orzechów włoskich pokrojonych drobno1/2 szklanki
alkoholu np.
wódki,
wiśniówki...Wykonanie:Zalewamy na noc
alkoholem śliwki,
bakalie, odsączone
wiśnie. Na drugi dzień odcedzamy
bakalie i
owoce. Odciekiem równomiernie nasączamy trzy krążki
biszkoptu.W małym garnuszku delikatnie podgrzewamy połamane na kawałki trzy tabliczki
czekolady (ja robię to w mikrofalówce), lekko studzimy tak, aby
czekolada była nadal płynnaUbijamy
śmietankę, do ubitej
śmietanki dodajemy stopniowo płynną
czekoladę cały czas miksując, aby otrzymać jednolitą masęDo 2/3 masy czekoladowej dodajemy
bakalie i delikatnie mieszamy, aby rozprowadzić
bakalie w całej jej objętości.Dwa blaty smarujemy masą
czekoladową i kładziemy je "jeden na drugim". Trzeci blat smarujemy pozostałą masa
czekoladową i dekorujemy wg uznania. Możemy dodatkowo ciasto udekorować
polewą czekoladową, przepis jest tutaj , oraz
wiśniami z
konfitury.
