Wykonanie

Bliny z
sosem pieczarkowym to szybki i smaczny obiad,szczególnie dla lubiących kopytka,gdyż robione są z tego samego ciasta.Składniki:500 g
ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)180 g
mąki pszennej2 łyżki
kaszy manny1
jajko1 łyżeczka
soliZiemniaki przecisnąć przez praskę, dodać
mąkę,
kaszę,
jajko i
sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić
ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać
mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na
oleju na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:250 g
pieczarek1
cebula1 mały ząbek
czosnku2 szkl.
mleka1 szkl.
wody3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%sól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
lubczykuPieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek drobno posiekać.
Cebulę zeszklić na łyżce
masła, dodać posiekany
czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone
pieczarki. Dusić aż
pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować
mleko, dodać usmażone
pieczarki. W wodzie rozetrzeć
mąkę aby nie było grudek. Dodać
śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się
mleka z
pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku, dodać
lubczyk i wymieszać.Bliny podawać polane
sosem pieczarkowym.