ßßß Cookit - przepis na Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Bliny z sosem pieczarkowym to szybki i smaczny obiad,
szczególnie dla lubiących kopytka,
gdyż robione są z tego samego ciasta.
Składniki:
500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)
180 g mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 łyżeczka soli
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
250 g pieczarek
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
2 szkl. mleka
1 szkl. wody
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka lubczyku
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować mleko, dodać usmażone pieczarki. W wodzie rozetrzeć mąkę aby nie było grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się mleka z pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać lubczyk i wymieszać.
Bliny podawać polane sosem pieczarkowym.
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2014/01/bliny-ziemniaczane-z-sosem-pieczarkowym.html