ßßß
Bliny z sosem pieczarkowym to szybki i smaczny obiad,szczególnie dla lubiących kopytka,gdyż robione są z tego samego ciasta.Składniki:500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)180 g mąki pszennej2 łyżki kaszy manny1 jajko1 łyżeczka soliZiemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor.Sos pieczarkowy:250 g pieczarek1 cebula1 mały ząbek czosnku2 szkl. mleka1 szkl. wody3 łyżki mąki pszennej2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól i pieprz do smaku1 łyżeczka lubczykuPieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować mleko, dodać usmażone pieczarki. W wodzie rozetrzeć mąkę aby nie było grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się mleka z pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać lubczyk i wymieszać.Bliny podawać polane sosem pieczarkowym.