Wykonanie
Nazwa długa, a właściwie oddaje to co popełniłam na obiad.Jest to całkowicie moja fantazja i wesoła twórczość.Mi smakowało, a Wy spróbujcie i oceńcie sami .Składniki: (dla 2 osób, a nawet dla 3)Faszerowana pierś:- 2
piersi z kurczaka- opakowanie
wędzonego boczku w plastrach- 4 plasterki
sera Mimolette- 2 plasterki
pomidora- 6 czarnych
oliwek- 2 gałązki
rozmarynu-
olej rzepakowy do natłuszczenia naczynia żaroodpornego- 2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki-
pieprz do smaku"Pierzynka" ze
szpinaku:- 10 brykietów
szpinaku- 4 ząbki
czosnku- 1/2 szklanki
mleka-
pieprz i
sól do smaku- 1 łyżka
oleju rzepakowego do smażeniaWykonanie:
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Z
boku każdej z nich zrobić kieszonkę uważając, aby nie przebić
mięsa. Do kieszonki włożyć po 2 plastry
pomidora, 1/2 plastra
boczku, 3 pokrojone
oliwki oraz 2 plasterki
sera. Każdą z piersi ściśle zawinąć w
boczek. Całość związać nicią. Wierzch doprawić
pieprzem oraz
papryką w proszku.Piersi ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch każdej z nich położyć gałązkę
rozmarynu.Piec w temperaturze 200°C z włączonym termoobiegiem przez ok. 20 minut.W międzyczasie pokroić
czosnek w drobną kostkę. Podsmażyć na
oleju. Dodać brykiety
szpinaku. Smażyć, do momentu, aż się roztopią.
Szpinak zalać
mlekiem. Dusić 10-15 minut. Doprawić
solą i
pieprzem.Gotowe. Smacznego.