Wykonanie
Pojawiam się z
absolutną bombą!Jest to przepis, który wykorzystałam do wczorajszego obiadu.Jeden z najlepszych
sosów do
makaronu, jaki kiedykolwiek
jadłam.Polecam bardzo gorąco.
Jest sosem dość lekkim, z małą nutką pikanterii.Składniki: (na 2 osoby)- 1/2 opakowania
makaronu typu penne (rurki)- 15dkg
wędzonego boczku- 1
papryczka chilli- 4 ząbki
czosnku- 1 puszka
pomidorów- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidoroewgo- 1/2 szklanki
wody- 2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki-
olej rzepakowy do smażenia-
sól,
cukier, ew.
sos Worcester do smaku (ale można się bez niego obyć)-
ser parmezan do posypaniaWykonanie:W dużym garnku nastawić
wodę. Po zagotowaniu osolić, wrzucić
makaron, ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać, posiekać.
Chilli przekroić na pół, wyjąć pestki (są bardzo ostre), posiekać drobno.Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, wrzucić
boczek i podsmażyć.Dodać
czosnek i
chilli, smażyć do momentu, aż
czosnek się zrumieni.Następnie dodać
pomidory,
przecier pomidorowy i
wodę.Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.Dodać niepełną łyżeczkę
cukru, kilka kropel
sosu Worcester oraz
sól do smaku.Gotować do momentu, aż sos ładnie się zredukuje.Pod koniec gotowania dodać
natkę pietruszki.
Makaron przełożyć do sosu i dobrze wymieszać.Danie wyłożyć na talerze. Wierzch posypać odrobiną
natki oraz startym
parmezanem.Gotowe. Smacznego.