ßßß Cookit - przepis na Chrupiący przekładaniec.

Chrupiący przekładaniec.

nazwa

Wykonanie

W takie upalne dni często nie chcę się gotować, piec itp. Warto jednak chwycić za patelnię i to dosłownie na kilka minut, by usmażyć domową granolę – szybka i chrupiąca, porcja na raz. Z dodatkiem orzechów lub innych bakali – w moim wydaniu są tu orzechy włoskie, migdały, nerkowce oraz orzechy brazylijskie . Do tego jeszcze zdrowe jagody goji oraz suszone truskawki . Całość aromatycznie pachnie pomarańczą za sprawą świeżo wyciśniętego soku oraz słodko chrupie dzięki syropowi z daktyli, który oblepił całość, dodając nie tylko słodyczy, ale też lepkości. Najlepiej zajadać się nią wraz z zimnym (czy też ciepłym) mlekiem roślinnym lub jogurtem sojowym i oczywiście świeżymi owocami – sezonowe teraz sprawdzą się najlepiej, a dla banana zawsze znajdzie się miejsce 😉
pomarańczowo-daktylowa granola z patelni z orzechami, jagodami goji i suszonymi truskawkami podana z naturalnym jogurtem sojowym, bananem i brzoskwinią
orange-dates granola fried on the pan with nuts, goji berries and dried strawberries served with natural soy jogurt, banana and peach
Składniki:
4-5 łyżek płatków owsianych
garść mieszanki orzechów
ok. 1/4-1/3 szklanki soku z pomarańczy
łyżka syropu daktylowego
kilka suszonych truskawek lub innych owoców
łyżka jagód goji
Płatki oraz orzechy podprażyć na patelni. Dodać jagody goji oraz truskawki. Wlać sok z pomarańczy oraz syrop daktylowy – prażyć aż masa się sklei, a tym samym stanie się chrupiąca. Pozostawić na chwilę na patelni lub przełożyć na talerz. W międzyczasie można przygotować dodatki – jogurt, owoce, itp. Smacznego!
Trochę się „menu” z przepisami pozmieniało. Mam nadzieję, że będzie się Wam wygodnie korzystać 😉 Jak poznam głębiej HTML to na pewno się jeszcze tym zajmę… i całą stroną.
Miłego, słonecznego dnia!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/08/chrupiacy-przekadaniec.html