ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI Z JEŻYNAMI

DROŻDŻÓWKI Z JEŻYNAMI

nazwa

Wykonanie

Cudowne, okrutnie kwaśne i soczyste jeżyny do tej pory kojarzyły mi się z wczesną jesienią. Zdziwiłam się nieco, gdy w ogródku u rodziców Ł. zobaczyłam krzaczki, które wręcz uginały się pod ciężarem czernic. Zebrałam dla nas kilka garnuszków. Część owoców zjadłam od razu, część przerobiłam na koktajl, a z pozostałych upiekłam te puchate drożdżówki.
Składniki (10 sztuk):
20 g drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ponadto
2-3 łyżeczki bułki tartej
2 szklanki jeżyn
3 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier puder do oprószenia
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i całość odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce.
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozkłócone jajka, masło (o temperaturze pokojowej), sól i rozczyn. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Zarabiamy ciasto ręką, aż będzie od niej odchodziło (około 5-10 minut). Gęstość ciasta regulujemy mlekiem (za gęste) lub mąką (zbyt rzadkie). Przykrywamy miskę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Po około 30 minutach wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę, lekko spłaszczamy dłonią i dzielimy na 10 części. Każdą część zwijamy w sakiewkę, a następnie formujemy w kulkę. w każdej bułeczce dnem szklanki robimy wgłębienie. Do powstałego wgłębienia wsypujemy trochę bułki tartej. Na bułce układamy jeżyny zmieszane z cukrem i skrobią. Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość dużych odstępach. Przykrywamy blaszkę suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Pieczemy bułeczki 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185*C. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/08/drozdzowki-z-jezynami.html