ßßß
Składniki:2 bataty2 duże marchewki4 szalotkipuszka kukurydzyłyżka masławoda / bulionłyżka ostrej i słodkiej papryki1/4 łyżeczka cayennełyżeczka oreganopół łyżeczki kminkumiseczka rozgniecionych nachosówser żółty nie przytłaczający smakiem najlepiej goudadrobno posiekany cienki szczypiorekWykonanie:
Pokrojone w kosteczkę bataty i startą marchew smażymy na maśle po 5 minutach dodajemy cebulę.Kiedy warzywa zmiękną zalewamy je litrem wody , dodajemy kukurydzy gotujemy ok 30 min .przyprawiamy , oczywiście każda z przypraw może być użyta w mniejszej lub większej ilości.gotujemy jeszcze 30 minut i miksujemy po przestygnięciu , mój krem był bardzo gęsty jeśli chcecie uzyskać bardziej "zupną" konsystencję po zmiksowaniu dolejcie wody i podgotujcie.Rozgniecione nachosy podpiekam w mikrofali ok 1 minute ale w usuwam je ze środka talerza tworząc gniazdko wtedy się nie spalą.zupę nalewam do miseczek i posypuję ją startym na drobnych oczkach serem oraz szyczypiorkiemciepłe nachosy podaję w misce obok aby każdy dodał sobie ich tyle na ile ma ochotę oraz dzięki temu nie rozmiękną się zanim przystąpimy do rozkoszowania się kremem