Wykonanie
Uwielbiam dania , które są połączeniem
słodyczy i ostrości a ten krem taki jest najpierw czujemy delikatny i słodki smak
batatów z
kukurydzą który po przełknięciu zamienia się w małe piekiełko do tego ciągnący
ser i niesamowicie chrupiące nachos na wierzchu. A wykonanie jest
banalne , proste i
daję niesamowitą satysfakcję z jedzenia . Piszę ten post podczas wyrastania
chleba na zakwasie mam nadzieję ,że
będę mogła pokazać wam efekt końcowy :) Zapraszam do polubienia mojej strony w prawym górnym
rogu ;)

Składniki:2
bataty2 duże
marchewki4
szalotkipuszka
kukurydzyłyżka
masławoda /
bulionłyżka ostrej i
słodkiej papryki1/4 łyżeczka
cayennełyżeczka
oreganopół łyżeczki
kminkumiseczka rozgniecionych nachosów
ser żółty nie przytłaczający smakiem najlepiej goudadrobno posiekany cienki
szczypiorekWykonanie:

Pokrojone w kosteczkę
bataty i startą
marchew smażymy na
maśle po 5 minutach dodajemy
cebulę.Kiedy warzywa zmiękną zalewamy je litrem
wody , dodajemy
kukurydzy gotujemy ok 30 min .przyprawiamy , oczywiście każda z przypraw może być użyta w mniejszej lub większej ilości.gotujemy jeszcze 30 minut i miksujemy po przestygnięciu , mój krem był bardzo gęsty jeśli chcecie uzyskać bardziej "zupną" konsystencję po zmiksowaniu dolejcie
wody i podgotujcie.Rozgniecione nachosy podpiekam w mikrofali ok 1 minute ale w usuwam je ze środka talerza tworząc gniazdko wtedy się nie spalą.zupę nalewam do miseczek i posypuję ją startym na drobnych oczkach
serem oraz
szyczypiorkiemciepłe nachosy podaję w misce obok aby każdy dodał sobie ich tyle na ile ma ochotę oraz dzięki temu nie rozmiękną się zanim przystąpimy do rozkoszowania się kremem