ßßß Cookit - przepis na Chutney mango

Chutney mango

nazwa

Wykonanie

Na sos typu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców i warzyw do potraw mięsnych i wegetariańskich. Jak podaje ciocia Wiki: „W Polsce odpowiedniki sosów typu chutney znane były od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” (klik).
Zawsze lubiłem połączenie mięsa i słodko/ostrych smaków. Na początek zdecydowałem się na chutney mango . Właściwie to planowałem zrobić sałatkę z piersi kurczaka, rukoli i mango, ale przypomniałem sobie o chutney'u i postanowiłem zaryzykować:) Eksperyment uważam za bardzo udany.
Składniki:
dojrzałe mango
cebula
pomarańcza
2 łyżeczki cukru trzcinowego
przyprawy: sól, pieprz, imbir, mięta, curry, chilli
Mango obrałem i pokroiłem w kostkę, wrzuciłem je na patelnię i zacząłem podgrzewać na małym ogniu. Dodałem posiekaną cebulę, sok wyciśnięty z pomarańczy i cukier. Po odparowaniu wody doprawiłem sos do smaku. Jak widać na załączonym obrazku, podałem go z grillowaną piersią z kurczaka na liściach rukoli.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2013/09/chutney-mango.html