Wykonanie
Na sos typu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty sos z
owoców i warzyw do potraw
mięsnych i wegetariańskich. Jak podaje ciocia
Wiki: „W Polsce odpowiedniki
sosów typu chutney znane były od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze” (klik).Zawsze lubiłem połączenie
mięsa i słodko/ostrych smaków. Na początek zdecydowałem się na chutney
mango . Właściwie to planowałem zrobić
sałatkę z piersi kurczaka,
rukoli i
mango, ale przypomniałem sobie o chutney'u i postanowiłem zaryzykować:) Eksperyment uważam za bardzo udany.

Składniki:dojrzałe
mangocebulapomarańcza2 łyżeczki
cukru trzcinowegoprzyprawy:
sól,
pieprz,
imbir,
mięta,
curry,
chilliMango obrałem i pokroiłem w kostkę, wrzuciłem je na patelnię i zacząłem podgrzewać na małym ogniu. Dodałem posiekaną
cebulę, sok wyciśnięty z
pomarańczy i
cukier. Po odparowaniu
wody doprawiłem sos do smaku. Jak widać na załączonym obrazku, podałem go z grillowaną
piersią z kurczaka na liściach
rukoli.