ßßß Cookit - przepis na Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Od dawna planowałam zrobienie dżemu pomarańczowego. Nawet kilka razy kupowałam już w tym celu pomarańcze, ale jakoś zawsze znikały zanim się za dżem zabrałam. Na szczęście tym razem mi się udało. Wykorzystałam przepis, który Patryk pokazał podczas naszego wspólnego Lubelskiego Kociołka, a przepis pojawił się też już na kilku innych blogach. Okazało się, że dżem wcale nie gęstnieje szybko, przynajmniej mój nie chciał. Być może chodziło też o to, że moje pomarańcze były bardzo soczyste. Marzyłam tez o nieco jaśniejszym kolorze dżemu, ale tutaj podejrzewam, że wszystko zależy od cukru. Ja użyłam trzcinowego, tak jak w oryginalnym przepisie. Mimo wszystko dżem jest bardzo smaczny.
Składniki:
6 – 7 pomarańczy
500 cukru trzcinowego
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka naturalnej pektyny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie wyszorować. Zetrzeć estrem skórkę z 1 pomarańczy (można też po prostu bardzo drobno ją posiekać). Nad garnkiem obrać pomarańcze z białej skórki (albedo) i pozbawić wszystkich błonek. Do uzyskanego soku i miąższu z pomarańczy dodać sok z cytryny i skórkę z 1 pomarańczy. Zagotować, a następnie dodać cukier. Wymieszać i gotować aż dżem zgęstnieje mieszając od czasu do czasu. U mnie trwało to dość długo, dlatego dodałam 1 łyżeczkę naturalnej pektyny. Gęstość dżemu sprawdzać na zmrożonym talerzyku. Gorący dżem przełożyć do wygotowanych lub wypieczonych słoików. Zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Postawić słoiki do górny dnem na kilka minut. Następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia. Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki po ok. 400 ml.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/02/Dzem-pomaranczowy-1.html