ßßß Cookit - przepis na Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem

Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem

nazwa

Wykonanie

Dyni w tym roku ci u nas dostatek. Ba chyba nawet za dużo ;) Ale dzięki temu mogę spróbować wszystkiego, czego tylko dusza zapragnie. Kiedy zobaczyłam u Viridianki ten dżemik (w oryginale przepis Stregi) wiedziałam, że go zrobię. Kocham dynie, uwielbiam pomarańcze a imbir to najwspanialszy dodatek. Viri miała rację, roboty przy nim jest, ale warto, naprawdę warto.
Składniki:
75 dag obranej dyni
50 dag jasnego cukru trzcinowego (dżem jest bardzo słodki)
sok z 1 cytryny
3 niezbyt słodkie pomarańcze
starty imbir z kawałka o długości 2 cm (dałam więcej)
Wykonanie:
Dynię obrać i zagotować w syropie składającym się z 1 szklanki wody oraz cukru podanego w przepisie, z którego odbieramy 2 łyżki. Gotujemy dynię odkrytą, na wolnym ogniu. Obieramy pomarańcze, pozbywając się białej części i pestek, jeśli to konieczne. Skórke pomarańczową dokładnie oczyszczamy ostrym nożem z białej, gorzkiej części i kroimy na paseczki. Zagotowujemy syrop z pół szkalnki wody i dwóch łyżek cukru, do którego wrzucamy paseczki skórki pomarańczowej. Kroimy oczyszczoną pomarańczę na cząski dorzucamy do dyni. Teraz owoce nam sie razem gotują, a skórka się dusi w syropie. Po mniej więcej 15 minutach, rozdrabniamy dynię i pomarańczę blenderem lub innym narzędziem. Dorzucamy skórkę pomarańczową, starty imbir i sok z cytryny. Gotujemy bez przykrycia aż będzie gęste. Potem przelewamy do słoików, pasteryzujemy i mamy słoneczny dżem na pochmurne dni.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/09/Dzem-dyniowo-pomaranczowy-z-imbirem.html