Wykonanie
W zeszłym roku robiłam podobny
dżem tylko z dodatkiem
skórki pomarańczowej. Tym razem pokusiłam się o dodatek kandyzowanego
imbiru, który był minimalnie wyczuwalny. Spokojnie można pominąć ten składnik jeśli ktoś nie przepada.
Dżem bardzo smaczny i znikł zanim jeszcze dobrze zadomowił się w lodówce :)
Składniki :1 kg
nektarynek ( moje były bardzo kwaśne, jeśli zaś użyjecie słodkich spokojnie można dodać mniej
cukru )200 g
cukru trzcinowegosok z 1/2
cytryny1 łyżeczka drobno posiekanego kandyzowanego
imbiruNektarynki obieramy ze skórki, zasypujemy
cukrem i dolewamy
sok z cytryny. Odtsawiamy na noc w chłodnym miejscu.Drugiego dnia miksujemy całość blenderem. Dodajemy
imbir. Wstawiamy na gaz i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
dżemu.Smacznego :)