ßßß Cookit - przepis na Dżem nektarynkowy

Dżem nektarynkowy

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku robiłam podobny dżem tylko z dodatkiem skórki pomarańczowej. Tym razem pokusiłam się o dodatek kandyzowanego imbiru, który był minimalnie wyczuwalny. Spokojnie można pominąć ten składnik jeśli ktoś nie przepada. Dżem bardzo smaczny i znikł zanim jeszcze dobrze zadomowił się w lodówce :)
Składniki :
1 kg nektarynek ( moje były bardzo kwaśne, jeśli zaś użyjecie słodkich spokojnie można dodać mniej cukru )
200 g cukru trzcinowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka drobno posiekanego kandyzowanego imbiru
Nektarynki obieramy ze skórki, zasypujemy cukrem i dolewamy sok z cytryny. Odtsawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Drugiego dnia miksujemy całość blenderem. Dodajemy imbir. Wstawiamy na gaz i gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji dżemu.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/08/Dzem-nektarynkowy.html