ßßß
W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż napój przygotowany na bazie mięty. Gdy nie posiadamy świeżej mięty z pomocą przychodzi nam herbata miętowa w torebkach. Na jej bazie bardzo szybko przygotowałam mega orzeźwiający napój z imbirem. Imbir w zimnym napoju cudownie podkreśla orzeźwiający smak i aromat mięty.Taki napój zapewnia cudowne wytchnienie w upalne dni. Podany na przyjęciu w przerwie między daniem mięsnym, a słodkim odświeża kubki smakowe.Składniki:1 litr wody3 - 5 cm korzenia świeżego imbiru5 torebek mięty1 cytrynacukier trzcinowy lub miód
Przygotowanie:Korzeń imbiru obrać i drobno pokroić.Wodę zagotować, dodać imbir, gotować 10 - 15 minut.Po ugotowaniu włożyć do gorącego płynu (98 stopni C) torebki mięty, parzyć pod przykryciem przez 5 - 7 minut.Po tym czasie wyjąć torebki, płyn przecedzić przez sitko i odstawić do wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu.Częścią płynu napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki.Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić. Można z cytryny odciąć cienkie plasterki do dekoracji szklanki.Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i dodać do chłodzącego się napoju.Na talerz wysypać niewielką ilość cukru trzcinowego, szklankę (zimną) z cienkim brzegiem delikatnie zwilżyć małym kawałeczkiem cytryny i postawić na chwilę w cukier lekko dociskając, aby powstał ozdobny rant na brzegu.Do szklanki wrzucić 3 - 4 kostki lodu wcześniej przygotowane i napełnić je schłodzonym płynem, brzeg udekorować plasterkiem cytryny.