ßßß Cookit - przepis na Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Jesień to czas przetworów, gromadzenia ulubionych smakołyków, zapachów i kolorów do naszej spiżarni, aby pomogły nam przetrwać długie, zimowe dni.
Czas ten przywołuje wspomnienia z rodzinnego domu, gdy razem z siostrą asystowałyśmy mamie podczas peklowania warzyw, owoców...zamykania ulubionych pyszności w słoiczkach...
Chodź może się to wydawać staroświeckie, ale bardzo lubię pochłaniać się tym rytuałom i jak co roku postanowiłam przygotować dżem dyniowo - pomarańczowy.
Dżem jest bardzo aromatyczny, ma wspaniały kolor, który napełnia kuchnię promieniami słońca. Wprost idealny na zimę...
Składniki:
około 1kg dyni
4 pomarańcze
szklanka wody
200g cukru trzcinowego
sok z jednej cytryny
starty imbir z kawałka o długości 2cm
pół łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Dynię gotujemy w syropie przygotowanym ze szklanki wody i cukru. Pomarańcze obieramy ze skórki i białej części, rozdrabniamy i dodajemy do dyni.
Gotujemy do miękkości owoców. Po tym czasie rozdrabniamy blenderem, dodajemy sok z cytryny, imbir i cynamon. Całość gotujemy, aż dżem zmniejszy obiętość i zgęstnieje(około 2 dni, gotując co jakiś czas przez pół godziny).
Tak przygotowany dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/10/dzem-dyniowo-pomaranczowy.html