Wykonanie
Jesień to czas
przetworów, gromadzenia ulubionych smakołyków, zapachów i kolorów do naszej spiżarni, aby pomogły nam przetrwać długie, zimowe dni.Czas ten przywołuje wspomnienia z rodzinnego domu, gdy razem z siostrą asystowałyśmy mamie podczas peklowania warzyw,
owoców...zamykania ulubionych pyszności w słoiczkach...Chodź może się to wydawać staroświeckie, ale bardzo lubię pochłaniać się tym rytuałom i jak co roku postanowiłam przygotować
dżem dyniowo -
pomarańczowy.
Dżem jest bardzo aromatyczny, ma wspaniały kolor, który napełnia kuchnię promieniami słońca. Wprost idealny na zimę...



Składniki:około 1kg dyni4
pomarańczeszklanka
wody200g
cukru trzcinowegosok z jednej
cytrynystarty
imbir z kawałka o długości 2cmpół łyżeczki
cynamonu (niekoniecznie)
Dynię gotujemy w
syropie przygotowanym ze szklanki
wody i
cukru.
Pomarańcze obieramy ze skórki i białej części, rozdrabniamy i dodajemy do dyni.Gotujemy do miękkości
owoców. Po tym czasie rozdrabniamy blenderem, dodajemy
sok z cytryny,
imbir i
cynamon. Całość gotujemy, aż
dżem zmniejszy obiętość i zgęstnieje(około 2 dni, gotując co jakiś czas przez pół godziny).Tak przygotowany
dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy.

Smacznego...