ßßß
Upały nie odpuszczają, mało kto ma więc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą.* grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze wyczuwalne ale możecie rozetrzeć krem na gładko.Na blogu znajdziecie również klasyczną wersję miętuska na biszkopcie tutaj: (klik)*foremka 23*23 cmSkładniki: na spód:1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych) na krem miętowy:500 ml mleka2 opakowania budyniu waniliowegołyżka cukru150 g landrynek miętowych1/2 szklanki wody200 g masła na piankę miętową:330 ml śmietanki kremówkiłyżka cukru pudru75 g czekolady deserowej2 opakowania galaretki jabłko-miętadodatkowo:opakowanie galaretki jabłko-mięta100 g czekolady deserowej2 łyżki mlekaForemkę wyłożyć folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty.Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy.Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne.Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki, żeby masa trochę się ścięła. W międzyczasie dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odlać z nich pół szklanki i wstawić do lodówki żeby szybciej stężała, resztę odłożyć żeby wystygło.Tabliczkę czekolady połamać na kawałki. Do miseczki wlać mleko, wrzucić czekoladę i trzymając nad parą roztopić. Rozsmarować na kremie miętowym. Wstawić do lodówki, żeby czekolada stwardniała.Czekoladę przeznaczoną do pianki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać wystudzoną galaretkę i zmiksować. Na końcu dodać startą czekoladę i delikatnie wmieszać.Piankę wyłożyć na warstwę czekolady. Ostatnią galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić, żeby wystygła.
Stężałą galaretkę, którą wcześniej odstawiliśmy do lodówki pokroić na drobne kosteczki i ułożyć je na piance. Zalać wystudzoną galaretką i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.