ßßß Cookit - przepis na Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną

Pizza z cukinią, truskawkami i rukwią wodną

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj serwujemy taką oto pizzę ... na grubaśnym spodzie z letnimi dodatkami, a co!
przepis własny
Składniki: na ciasto
450g mąki pszennej
10g świeżych drożdży + 1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
250ml letniej wody
50g oliwy extra vergin
Drożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.
Dodatki:
200g jogurtu naturalnego + sok z jednej limonki
Mała cukinia
Kulka mozzarelli
50g sera fety
Truskawki
Rukwia wodna
Wyjąć z lodówki kulki ciasta, oprószyć blat mąką i rozwałkować na ulubioną grubość placki. Przełożyć je na wyłożoną papierem blachę, posmarować ciasto jogurtem wymieszanym z limonką, posypać startą mozzarellą, następnie ułożyć cienko pokrojoną w plastry cukinię by nachodziła na siebie, truskawki oraz posypać fetą. Tak przygotowaną pizzę wsunąć do nagrzanego pieca do 250’ na 8 minut. Podawać z rukwią wodną.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/08/pizza-z-cukinia-truskawkami-i-rukwia.html