Wykonanie
Dzisiaj serwujemy taką oto pizzę ... na grubaśnym spodzie z letnimi dodatkami, a co!

przepis własnySkładniki: na ciasto450g
mąki pszennej10g świeżych
drożdży + 1/4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli250ml letniej
wody50g
oliwy extra verginDrożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać
cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.Resztę składników umieścić w malakserze, gdy
drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny.

Dodatki:200g
jogurtu naturalnego + sok z jednej
limonkiMała
cukiniaKulka
mozzarelli50g
sera fetyTruskawkiRukwia
wodnaWyjąć z lodówki kulki ciasta, oprószyć blat
mąką i rozwałkować na ulubioną grubość placki. Przełożyć je na wyłożoną papierem blachę, posmarować ciasto
jogurtem wymieszanym z
limonką, posypać startą
mozzarellą, następnie ułożyć cienko pokrojoną w plastry
cukinię by nachodziła na siebie,
truskawki oraz posypać
fetą. Tak przygotowaną pizzę wsunąć do nagrzanego pieca do 250’ na 8 minut. Podawać z rukwią
wodną.