ßßß Cookit - przepis na Focaccia z truskawkami i solą morską

Focaccia z truskawkami i solą morską

nazwa

Wykonanie

Ten przepis znajdziecie również w czasopiśmie Food Culture ... myślicie, że takie śniadanie to złe śniadanie?
Składniki:
500g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
10g cukru
9g soli
50g oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem
225ml wody
Świeże truskawki
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z wodą, mąkę, cukier, oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione drożdże z wodą i wymieszać. Następnie dodać sól i dalej mieszać aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury, w każdą z nich wcisnąć po jednej małej truskawce. Posypać solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/08/focaccia-z-truskawkami-i-sola-morska.html