Wykonanie
Ten przepis znajdziecie również w czasopiśmie Food Culture ... myślicie, że takie śniadanie to złe śniadanie?

Składniki:500g
mąki pszennej15g świeżych
drożdży10g
cukru9g
soli50g
oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem225ml
wodyŚwieże
truskawkiPrzygotowanie:Rozrobić
drożdże z
wodą,
mąkę,
cukier,
oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione
drożdże z
wodą i wymieszać. Następnie dodać
sól i dalej mieszać aż ciasto
zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie
mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury, w każdą z nich wcisnąć po jednej małej
truskawce. Posypać
solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut.