ßßß Cookit - przepis na Niemiecki chleb farmerski - Buszująca w kuchni

Niemiecki chleb farmerski - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Składniki
mąka pszenna, 400 gram
mąka żytnia razowa, 104 gramy
cukier, 5 gram
sól, 9 gram
jogurt naturalny, 33 gramy
drożdże, 1 i 1/2 grama (dałam 2 gramy)
letnia woda, 315 gram
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Wyrabiać przez 15 minut. Ciasto będzie bardzo kleiste, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny.
W tym czasie dwukrotnie „złożyć” chleb, zbierając boki ciasta do środka.
Uformować okrągły bochenek, postępując tak samo jak w punkcie 2. Obsypać go mąką i ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać ostrym nożem, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego rozrostu.
Piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Jeśli będzie się za bardzo rumienił przykryć folią aluminiową.
Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffreya Hamelmana.
wordpress blog templates
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/niemiecki-chleb-farmerski