ßßß
Składnikimąka pszenna, 400 grammąka żytnia razowa, 104 gramycukier, 5 gramsól, 9 gramjogurt naturalny, 33 gramydrożdże, 1 i 1/2 grama (dałam 2 gramy)letnia woda, 315 gramSposób przygotowaniaWszystkie składniki umieścić w dużej misce. Wyrabiać przez 15 minut. Ciasto będzie bardzo kleiste, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny.W tym czasie dwukrotnie „złożyć” chleb, zbierając boki ciasta do środka.Uformować okrągły bochenek, postępując tak samo jak w punkcie 2. Obsypać go mąką i ułożyć spojeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać ostrym nożem, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego rozrostu.Piec przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Jeśli będzie się za bardzo rumienił przykryć folią aluminiową.Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffreya Hamelmana.wordpress blog templates