Wykonanie
Przepis dostaliśmy od znajomego. Z racji, że dopadliśmy go telefonicznie akurat na wakacjach i nie był pewny proporcji, kazał nam poszukać w necie pizzy z Thermomixa. Znaleźliśmy :) Ale z racji braku powyższego sprzętu, musieliśmy użyć siły
mięśni. I daliśmy radę zastępując połowę
mąki, razową :) Wyszło baardzo smacznie. Choć wygląda trochę jak
tarta ;) I w
sumie ciasto by się do niej nadawało.

składniki na 2 blaty o śr. 30cm*- 50g świeżych
drożdży (spokojnie można użyć mniej)- 1/2 łyżeczki
cukru- 4 łyżki ciepłej
wody- 200g
mąki pszennej- 200g
mąki żytniej razowej- 3 łyżki
oliwy- 3/4 szkl
wody- 1 łyżeczka
soliDrożdże wymieszać z
cukrem i ciepłą
wodą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na jakieś 15 minut).Do naczynia wsypać
mąkę, rozczyn
drożdżowy,
oliwę i
wodę. Wyrobić dokładnie (rękami lub w TM: pozycja interwał przez 1,5 minuty). Ulepić z ciasta 2 równe kulki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.Blachę do pizzy wysmarować
oliwą (ja użyłam silikonowej foremki do tarty, nie smarowałam jej), położyć 1 kulkę ciasta, rozwałkować. Posmarować
sosem pomidorowym, rozłożyć dodatki, ewentualnie posypać
mozzarellą. Piec 20-30 minut w 220°C.

*Połowę ciasta można po wyrośnięciu zamrozić zawinięte w folię spożywczą.
Potem wystarczy je rozmrozić, rozwałkować, potraktować sosem i dodatkami i upiec :) Będzie nadal smakować tak samo dobrze.

