Wykonanie
Dwukolorowe i dwu smakowe ciasto, które piekłam na Walentynki, ale również polecam je na Dzień Kobiet czy Dzień
Matki. Ciasto mocno
czekoladowe, a jednocześnie lekko
owocowe. Dla mnie najważniejsze w nim jest to że jest proste i bardzo szybko je się robi, a przy tym jest bardzo efektowne.Składniki:6
jajek1 szklanka
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego3 1/2 szklanki
mąki1 i 1/2 kostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao20 dag
borówek amerykańskich3 tabliczka
czekolady mlecznejmasa cukrowa do dekoracjiczerwony barwnik
Jajka ubijamy z
cukrem i ekstraktem
waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczeni i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną
margarynę i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie połowy Do jednej połowy dodajemy dwie łyżki
kakao i 1 tabliczkę
czekolady pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy masy dodajemy
borówki i dokładnie łączymy je z masą, a następnie masę wylewamy na ciemne ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 65-70 minut. Ciasto po upieczeniu sprawdzamy drewnianą długą wykałaczką, jeśli jest sucha ciasto jest upieczone. Ciasto po upieczeniu studzimy na kratce. 2 tabliczki
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Tak rozpuszczoną
czekolada oblewamy nasze upieczone ciasto. Kiedy
czekolada nam zastygnie wówczas dekorujemy ciasto serduszkami które robimy z masy cukrowej. Ja do masy dodałam czerwony
barwni w takiej ilości aby otrzymać dwa różne odcienie różu. I z tak zabarwionej masy powycinałam różnej wielkości, serduszka które ułożyłam na cieście. Smacznego !!!