Wykonanie
Julka skończyła właśnie 7 lat i jako tort zażyczyła sobie zamek z Krainy
Lodu. Jak na kochaną mamusię przystało postanowiłam spełnić kolejne z jej życzeń i tak powstał ten o to zamek. Tort nie jest trudny ale bardzo czasochłonny, ale moja praca została nagrodzona jak tylko zobaczyłam minę Julki jak patrzy na tort,,,,,,,,, bezcenne.Składniki na
biszkopt na dużą tortownicę:4
jajka x 34 łyżki
cukru x34 łyżki
mąki tortowej x31/2 łyżeczki
proszku do pieczenia x 3szczypta
soli x 3szczypta niebieskiego barwnika w proszku x 3Składniki na
biszkopt na dużą blaszkę:4
jajka x 24 łyżki
cukru x 24 łyżki
mąki tortowej x 21/2 łyżeczki
proszku do pieczenia x 2szczypta
soli x 2szczypta niebieskiego barwnika w proszku x 2Składniki na masę:2 kostki
masła temperatura pokojowa5
żółtek5 łyżek
mąki tortowej2
cukry waniliowe lub esensja waniliowa2 szklanki
cukru2 budynie
waniliowe1 liter
mleka1 szkl.
kawy cappuccino w proszku o smaku
orzechowymSkładniki na
lukier królewski:4
białka6 szklanek
cukru pudrubarwnik spożywczy w proszku kolor niebieskiSkładniki na podstawową masę lukrową:25 dag
masła x 4 temperatura pokojowa1/2 kg
cukru pudru x 4niebieski
barwnik spożywczy w proszkuPonadto:4 małe kubeczki do
lodów w kształcie stożka5 dużych kubeczków do
lodów w kształcie stożkadługie patyczki do szaszłykówNa początku zrobiłam
biszkopty najpierw te w tortownicy, a
potem te w blaszce robi je się tak samo tylko formę zmieniłam.
Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem
soli. Do ubitych
białek dodajemy po jednym
żółtku i po łyżce
cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy szczyptę niebieskiego barwnika i
proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą
mąkę. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.
Biszkopty pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu
biszkopty studzimy na kratce.W
między czasie jak się nam pieką
biszkopty to robimy masę budyniową. Do
mleka dodajemy
żółtka,
mąkę, budynie,
cukier oraz
cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy
budyń na wolnym ogniu cały czas mieszając, tak aby nam masa nie przywarła do dna. Po ugotowaniu odstawiamy
budyń do ostygnięcia najlepiej pod przykryciem.W
między czasie możemy również zrobić
lukier królewski z którego zrobimy wieże do zamku;
Białka mieszamy z
cukrem pudrem do chwili aż powstanie nam gęsty, ale lejący się
lukier. Gdy
lukier będzie już gotowy odkładamy 1/3 do miseczki, a do reszty dodajemy niebieski barwnik, w takiej ilości aby uzyskać odpowiadający nam kolor. Dokładnie mieszamy i maczamy w nim wszystkie 9 kubeczków do
lodów i odstawiamy do zastygnięcia.
Białym lukrem na każdym stożku robimy imitację śnieżnych szczytów, jak na zdjęciach poniżej.Kiedy wszystkie
biszkopty będą już upieczone, a
budyń wystudzony wówczas zabieramy się za masę.
Masło na masę ucieramy na gładko. Stopniowo do
masła dodajemy wystudzony
budyń i miksujemy. Na końcu do masy dodajemy
kawę cappuccino i miksujemy. Na
biszkopt z tortownicy nakładamy 1/3 masy, rozprowadzamy po całości i nakładamy na to drugi
biszkopt z tortownicy. Na ten również nakładamy 1/3 masy, rozprowadzamy po całości i nakładamy ostatni okrągły
biszkopt.Na tym etapie robimy masę lukrową:
Masło(50 dag) na masę lukrową miksujemy, a następnie dodajemy do niego połowę
cukru pudru(50 dag) , miksujemy a następnie dodajemy drugą połowę
cukru pudru(50dag) i dalej miksujemy(około2-3 minuty) aż masa będzie biała i puszysta. 1/3 masy odkładamy i dodajemy do niej niebieski barwnik. Niebieska masę nakładamy na dolną część
tortu, a na resztę białą. Jeżeli masa podczas ozdabiania zbyt nam zgęstnieje wówczas wkładamy ją na kilka sekund nie dłużej do mikrofalówki żeby się nam trochę roztopiła, bo przecież to samo
masło z
cukrem.W podłużnych biszkoptach za pomocą okrągłych foremek wycinamy kształty na wieże. 5 dużych kół i 2 małe kółka na środkowa wieżę. 12 średnich kół i 12 małych kółek na boczne wieże. Środkową wieżę przekładamy cieniutko masą
kawową czyli 5 dużych kółek jeden za drugim a na wierzchu dwa małe całą wieżę przebijamy dużym patyczkiem od szaszłyków aby nam się nie rozsypała. Robimy kolejną porcję masy lukrowej tak jak poprzednio najpierw miksujemy
masło, a
potem dodajemy stopniowo
cukier puder w takich samych proporcjach, tylko z tą różnicą że odkładamy tylko 2 łyżki masy do której dodajemy niebieski barwiki i tą że masą smarujemy środkową wieżę tak samo jak tort czyli niebieska od
spodu a na górze biała masa. Boczne wieże robimy z
trzech kółek
biszkopta, czyli trzy średnie przekładamy masą
kawową a następnie smarujemy taką wierze białą masą lukrową, z małymi wieżami robimy tak samo czyli trzy małe kółka przekładamy masa
kawową, a następnie smarujemy wieżyczkę białą masą lukrową jak na zdjęciach. Muszą nam powstać 4 średnie wieżyczki i 4 małe wieżyczki.Na środek
tortu nakładamy środkową wieżę i wbijamy do końca patyczek aby dobrze przymocować ją do
tortu. Na szczyt nakładamy duży stożek
lodowy. A łączenia stożka z wieżą dekorujemy masa lukrową. Średnie wierze ustawiamy po czterech bokach
tortu. Na nie również nakładamy duże stożki od
lodów. I również dekorujemy łączenia za pomocą masy lukrowej. Małe wieże ustawiamy na torcie a obok środkowej
wierzy również z czterech stron. Na małe wieże nakładamy małe stożki po lodach i tak samo łączenia dekorujemy przy użyciu masy lukrowej. Drzwi do zamku robimy za pomocą lukru królewskiego białego. Tort dekorujemy resztą masy lukrowej. Wiem że opis wydaje się skomplikowany, ale po zdjęciach można dojść do ładu. Tort przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!
Biszkopt:
Lukier królewski:
Szczyty do wież.
Masa kawowa:
Masa lukrowa:
Środkowa wieża.
Środkowa wieża
Biszkopty pocięte i ułożone w kształcie małych i średnich wież.
Małe i średnie wieże przed nałożeniem białej masy lukrowej.
Średnia wieża na środku
tortu, a obok niej układamy 4 małe wieżyczki, na środkowej wieży układamy duży szczyt z
wafelka, a na małych wieżach układamy małe szczyty zrobione z
wafelków.
Średnie wieże układamy obok
tortu, a na nie nakładamy szczyty zrobione z dużych
wafelków. Wszystkie łączenia dekorujemy masą lukrową.