Wykonanie

Przepis na tę
sałatkę również mam od Sabinki, jak zresztą wiele innych zimowych przepisów.
Sałatka bardzo kolorowa, bardzo warzywna i pięknie się prezentuje na
stole. Może być jako dodatek do dania główne albo jako dodatek do kanapek, ja osobiście polecam ten drugi wariant.Składniki:2 kg małych zielonych
ogórków1 główka
kalafiora1 kg
fasoli szparagowej4
papryki czerwone1/2 kg małej
cebuli9 szkl,
wody1 szkl.
soliZalewa:2 szkl.
octu7 szklanek
wody3 szkl.
cukru1 łyżeczka
gorczycy1 łyżeczka
ziela angielskiego1 łyżeczka
kurkumyKalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez 5 minut.

Fasolkę kroimy n mniejsze kawałki i również obgotowujemy 5 minut.

Ogórki kroimy w ćwiartki.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy ja w paski.
Cebule szatkujemy w piórka.

Warzywa dokładnie mieszamy i zalewamy je 9 szklankami
wody i 1 szklanką
soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny.

Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy.


Warzywa dokładnie odsączamy, zalewamy zalewą, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików.




Pasteryzujemy 15 minut.

Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!



