Wykonanie
Niezapomniany słodki smak babcinych pierogów z dzieciństwa, dodatkowo oblanych smażoną
śmietaną , która dochodziła na patelni w
rogu kuchni angielki, a jej aromat z zapachem gotowanych pierogów napełniał całą kuchnie.Składniki na ciasto :3 szklanki
mąki1 szklanka wrzącej
wody3 łyżki
olejuSkładniki na farsz
jabłkowy :6
jabłek1 łyżeczka
cynamonukilka kropel
aromatu waniliowego1 łyżka
cukruSkładniki na farsz
serowy;25-30
sera białego3 łyżki
cukru pudru1
jajkoSkładniki na smażoną
śmietanę:1 kubeczek
śmietany 12 %3 łyżki
cukruPonadto;3 łyżki roztopionej
margaryny2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliJabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z nich sok. Do
jabłek dodaj
cynamon,
aromat waniliowy i
cukier. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw.
Farsz
jabłkowy..............
Ser zmiksuj, oddziel
żółtko od
białka.
Białko ubij na sztywną pianę, a
żółtko ubij z
cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj
ser, wymieszaj i delikatnie połącz z ubitym
białkiem. Odstaw.
Masa serowa.................Wsyp
mąkę do miski, dodaj
olej i
wodę i ugnieć ciasto , najlepiej mikserem z końcówkami do ugniatania.
Wyrobione ciasto.......................Wyrobione ciasto podziel na dwie części.Rozwałkuj jedno ciasto podsypując
mąką i powycinaj na nim szklanka krążki, na środek nakładaj łyżeczką farsz
jabłkowyJeszcze nie posklejane................... i posklejane układaj na ściereczce .
I już posklejane...........................Na drugim rozwałkowanym cieście , na powycinanych krążkach nakładaj łyżeczką masę
serową,
I teraz z masa
serową...................sklejaj i również układaj na ściereczce.
Śmietanę wlej na patelnię i smaż aż zredukuje swoja obietość trzykrotnie.
Smażąca się
śmietana.................Dodaj
cukier i smaż do momentu aż nabierze żółtawego lekko brązowego koloru.
I już jest prawie gotowa..............Pierogi gotuj w osolonej , wrzącej wodzie z dodatkiem
oleju przez około 5-8 minut na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedź.Ugotowane pierogi wykładaj na talerz, polej roztopioną
margaryną, omaść smażoną
śmietaną i posyp
cukrem. Smacznego !
A i o to nasze gotowe pierogi z
jabłkami...........
I pierogi z
serem na słodko.........................