ßßß Cookit - przepis na Pierogi z serem i pierogi z jabłkami polane smażoną ...

Pierogi z serem i pierogi z jabłkami polane smażoną ...

nazwa

Wykonanie

Niezapomniany słodki smak babcinych pierogów z dzieciństwa, dodatkowo oblanych smażoną śmietaną , która dochodziła na patelni w rogu kuchni angielki, a jej aromat z zapachem gotowanych pierogów napełniał całą kuchnie.
Składniki na ciasto :
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzącej wody
3 łyżki oleju
Składniki na farsz jabłkowy :
6 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżka cukru
Składniki na farsz serowy;
25-30 sera białego
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
Składniki na smażoną śmietanę:
1 kubeczek śmietany 12 %
3 łyżki cukru
Ponadto;
3 łyżki roztopionej margaryny
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z nich sok. Do jabłek dodaj cynamon, aromat waniliowy i cukier. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw.
Farsz jabłkowy..............
Ser zmiksuj, oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę, a żółtko ubij z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ser, wymieszaj i delikatnie połącz z ubitym białkiem. Odstaw.
Masa serowa.................
Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i wodę i ugnieć ciasto , najlepiej mikserem z końcówkami do ugniatania.
Wyrobione ciasto.......................
Wyrobione ciasto podziel na dwie części.
Rozwałkuj jedno ciasto podsypując mąką i powycinaj na nim szklanka krążki, na środek nakładaj łyżeczką farsz jabłkowy
Jeszcze nie posklejane................... i posklejane układaj na ściereczce .
I już posklejane...........................
Na drugim rozwałkowanym cieście , na powycinanych krążkach nakładaj łyżeczką masę serową,
I teraz z masa serową...................
sklejaj i również układaj na ściereczce.
Śmietanę wlej na patelnię i smaż aż zredukuje swoja obietość trzykrotnie.
Smażąca się śmietana.................
Dodaj cukier i smaż do momentu aż nabierze żółtawego lekko brązowego koloru.
I już jest prawie gotowa..............
Pierogi gotuj w osolonej , wrzącej wodzie z dodatkiem oleju przez około 5-8 minut na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedź.
Ugotowane pierogi wykładaj na talerz, polej roztopioną margaryną, omaść smażoną śmietaną i posyp cukrem. Smacznego !
A i o to nasze gotowe pierogi z jabłkami...........
I pierogi z serem na słodko.........................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/01/Pierogi-z-serem-i-pierogi-z-jablkami-polanych.html