Wykonanie
< Rolada z
wędzonym łososiemWarzywa w
sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki >Ciasto
kakaowe – szybkie bez miksera i bez
jajek
Ciasto jest podpatrzone na innym blogu kulinarnym, zrobiłam na próbę i muszę przyznać ze wyszło idealne, wilgotne, smaczne a co najważniejsze robi się je szybciutko bo tylko trzeba wymieszać ze sobą składniki za pomocą łyżki.Muszę dodać też, że jest to najczęściej robione przeze mnie ciasto, a mój mały synek bardzo je lubi.Składniki na 1 keksówkę:300 gr
mąki200 gr
cukru150 ml
oleju250 ml
wody50 gr gorzkiego
kakao1 łyżeczka
cynamonu ( opcjonalnie)1 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody w proszkuWykonanie:Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać
olej i
wodę.Wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę.Wylać do formy keksowej, wcześniej wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papieremPiec na dolnej półce piekarnika na funkcji góra-dół w 170 C przez 45 min.Piekarnik wcześniej nagrzać.Polewa:1/2 tabliczki
czekolady1 łyżka
masła100 ml
śmietanki do deserów
czekoladę razem z
masłem i
śmietanką rozpuścić na małym ogniu, wymieszać.


About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Rolada z
wędzonym łososiemWarzywa w
sosie słodko-kwaśnym na styl azjatycki >