Wykonanie
< Bruschetta al
pomodoroŚwiąteczny grzaniec korzenny >Duński Świąteczny Glogg z
rumem i
bakaliami
W Dani
wino grzane nazywane jest Glogg, podaje się je z
bakaliami czyli
rodzynkami i słupkami
migdała, bardzo często dolewa się do niego ciemny
rum aby nieco wzmocnić go procentowo. W sklepach można kupić gotowe
Gloggi do podgrzania w domu lub do zrobienia samemu ze skoncentrowanych
syropów. Mam swój ulubiony gotowy Glogg z dodatkiem
rumu który kupuję w sklepie, ale często też robię swój własny glogg. Oto przepis:Składniki:(na 2 osoby po 200 ml na osobę)
Wino półwytrawne czerwone 400ml½ łyżeczki
cynamonu lub 2 całe laskiKilka
goździków lub½ łyżeczki zmielonych½ łyżeczki
gałki muszkatołowej2 gwiazdki
anyżu2 łyżki
miodu2 plasterki
pomarańczyRum ciemny 100ml(ilość zależny jednak od nas samych )Garść
rodzynekGarść
migdałów-
płatków lub słupkówDo rondelka wlać
wino, dodać wszystkie dodatki, gotować na bardzo małym ogniu aby aromaty przypraw miały możliwość się połączyć . Pilnujmy by glogg nie zaczął nam wrzeć bo wtedy
alkohol wyparuje z
napoju.Na samym końcu dodajemy
rum.(Glogg ma być gorący ale nie zagotowany!) Rozlewamy do kubków razem z
bakaliami, które na koniec wyjadamy łyżeczkami.
Napój możemy przed rozlaniem przecedzić przez sitko jeżeli wolimy
mieć bardziej klarowny bez pływających przypraw.
Pijcie na zdrowie!! Wesołych Świąt!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Bruschetta al
pomodoroŚwiąteczny grzaniec korzenny >