Wykonanie
< Letnia ekologiczna
sałatka z darów ogródkaLetni talerz
śniadaniowy z
jogurtem >
Kawa z
kardamonem i
goździkami – parzona w kawiarceW końcu doczekałam się zakupu kawiarki aby przekonać się czy faktycznie
kawa jest taka dobra. No muszę stwierdzić że jestem bardzo zadowolona i
kawę z kawiarki parzę sobie codziennie eksperymentując ze
smakami.
Kawa smakuje jak z dobrego ekspresu a system zaparzania kawiarką
daje mi tą możliwość że
mogę do pojemniczka z
kawą dodawać różne
przyprawy dzięki
czemu kawa może smakować każdego dnia inaczejOstatnio byłam z koleżankami w małej knajpce z kuchnia Senegalską, i tam też zamówiłyśmy różne smakowe
kawy, moja była z
kardamonem i
goździkami. Pyszna.

Przepis:dobrej jakości
kawa sypana lub w ziarnach świeżo zmielona w młynku (
kawa musi być taka jaką lubimy,ja nigdy nie piłam kaw sypanych ale kupiłam sobie bardzo dobrą
kawę włoską)
przyprawy kardamonu oraz
goździków ( muszą być w proszku)
goździki mielone kupiłam akurat w Danii, jeśli nie ma takich w naszym
kraju to trzeba zmiażdżyć ze 3 ziarenka jakimś ciężkim przyborem kuchennym:-)Ja na 3 łyżeczki
kawy użyłam
przyprawy na czubek od łyżeczki.
kardamonu akurat nie miałam w proszku to wrzuciłam do zaparzacza ziarenka a
potem dodatkowo kilka do filiżanki, ale sypany byłby dużo lepszy.
Kawy dajemy tyle ile uważamy za stosowne, zależy czy lubimy mocną czy słabą oraz jakiej pojemności jest nasza kawiarka. Ja kupiłam taką troszkę większą o pojemności 480 ml.Wykonanie w kawiarce:Do dolnego pojemnika kawiarki wlewamy
wodę, do specjalnego pojemniczka na
kawę wsypujemy wymieszaną
kawę z
przyprawami,zakręcamy mocno i stawiamy na panik, pod wpływem gorąca i ciśnienia
kawa będzie się parzyć i przeleje się do góry czajniczka zabierając po drodze cały aromat
kawy ,
kardamonu oraz
goździków.Ja
piję z
cukrem i odrobiną
mleka sojowego, ponieważ nie lubię czarnych kaw.Smacznego!



About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Letnia ekologiczna
sałatka z darów ogródkaLetni talerz
śniadaniowy z
jogurtem >