ßßß Cookit - przepis na Kawa z kardamonem

Kawa z kardamonem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Po raz pierwszy kawę z kardamonem piłem kilka lat temu w Jordanii. Nie ukrywam, że postawiła mnie na nogi.
Teraz w Arabii Saudyjskiej nie wyobrażam sobie, żebym mógł pić np. kawę rozpuszczalną.
W niemal każdym sklepie w Al-Khobar czy Dammam można wybrać sobie rodzaj ulubionej kawy i poprosić, żeby zmielili ją od razu z kardamonem.
Taką kawę lubię najbardziej, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :)
Składniki(proporcje dla jednej osoby)
2 łyżeczki bardzo drobno mielonej kawy (ja preferuję średniopaloną)
120 ml wody
4-5 wyjętych uprzednio z łupiny ziarenek kardamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, jeśli nie macie moździerza
cukier do smaku
tygielek lub niewielki metalowy garnuszek
Przygotowanie
Po wyjęciu z łupiny ziarnka kardamonu rozetrzeć w moździerzu, dodać do kawy i wymieszać.
Wymieszaną z kardamonem kawę wsypać do tygielka, dodać cukier (w moim wypadku tyle samo cukru co kawy) i zalać zimną wodą
Doprowadzić kawę do wrzenia, kiedy kawa zacznie się podnosić i pojawi się piana, zdejmyjemy ją na chwilę z ognia, a kiedy opadnie stawiamy tygielek ponownie na ogniu.
Tę czynność powtarzamy trzykrotnie .
Jeśli ktoś nie lubi kawy z fusami to po zaparzeniu możemy zamieszać i poczekać, aż fusy opadną na dno lub przecedzić przez papierowy filtr do kawy.
Zaparzoną kawę przelewamy do filiżanki.
ps. Wielu moich Kolegów z pracy, zarówno Saudyjczyków jaki przedstawicieli innych nacji pijąc tak zaparzoną kawę, wypija także fusy .
Tego też się od Nich nauczyłem :)
ps. Możmy też przygotować sobie zapas takiej kawy mieląc w młynku kawę ziarnistą razem z ziarnami kardamonu lub ze zmielonym kardamonem.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/kawa-z-kardamonem.html