Wykonanie
Pin It
Dobra dusza, czyli Iwona z bloga Blogotowanie z pasją obdarowała mnie pięknymi mirabelkami. Zakasałam więc rękawy i powstał ten oto pyszny
dżem o charakterystycznym kwaskowym posmaku. Na zimę do naleśników będzie jak znalazł.
Czas przygotowania: 3 godzinySkładniki:1200 g mirabelek1/3 szklanki
wody500 g
cukru1/2 łyżeczki
kardamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździkówWykonanie:Mirabelki płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dolewamy
wodę i gotujemy na małym ogniu, aż
owoce się rozpadną.
Owoce przekładamy partiami na sito i lekko je rozgniatamy. następnie wyjmujemy wszystkie pestki.
Owoce przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy
cukier i odparowujemy na małym ogniu przez godzinę, półtorej. Wszystko zależy od tego jak bardzo soczyste są
owoce. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli uzyskamy już odpowiednią dla nas konsystencję
dżemu,
dżem podgrzewamy, dodajemy
przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe. Jeśli tak, oznacza to, że słoiki dobrze się zamknęły.Natomiast jeśli
dżem wyda się nam za rzadki odparowujemy go dalej. A gdy uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję,
dżem podgrzewamy, dodajemy
przyprawy, mieszamy i gorący przekładamy do wyparzonych suchych słoików. Słoiki stawiamy do góry nogami, gdy wystygną sprawdzamy czy denka przykrywek są wklęsłe.