Wykonanie
Jak wykorzystać całe cytryny? Cóż, ja z zestu przygotowałam kandyzowaną skórkę
cytrusową (tak, specjalnie do pączków na Tłusty Czwartek), a czysty miąższ pokroiłam w plasterki i zamknęłam w słoiczku. Będzie jak znalazł do
herbaty, czy grzańca, choć chodzi za mną jeszcze odwrócone ciasto
cytrynowe (podobne do tego z
ananasem: klik).Składniki:5
cytryn5 łyżek
cukruSkładniki:5
cytryn5 łyżek
cukru1/2 szklanki
wody5
goździków całych1 gwiazdka
anyżu10 ziaren
kardamonuPrzygotowujemy słoiczek
cytryn w samym cukrze.Sparzone, dokładnie wyczyszczone
cytryny obieramy. Usuwamy białe, gorzkawe albedo, a czysty miąższ kroimy w dość grube plasterki. W słoiku układamy warstwowo
cytrusy, co chwilę przesypując je
cukrem. Naczynie odstawiamy do lodówki (już po godzinie
owoce puszczą sok, a
cukier się rozpuści).Przygotowujemy słoiczek
cytryn w
syropie korzennym.Do rondelka wlewamy
wodę, wsypujemy
cukier i dodajemy
przyprawy. Zagotowujemy
syrop (
cukier musi się całkowicie rozpuścić). Następnie skręcamy ogień, a naczynie przykrywamy pokrywką i odstawiamy, by
syrop całkowicie wystygł. Po około 40 minutach wyławiamy
goździki, ziarna
kardamonu i gwiazdkę
anyżu.Sparzone, dokładnie wyczyszczone
cytryny obieramy. Usuwamy białe, gorzkawe albedo, a czysty miąższ kroimy w dość grube plasterki. W słoiku układamy warstwowo
cytrusy. Zalewamy je czystym
syropem, zamykamy i odstawiamy do lodówki.