Wykonanie
< Jajecznica z leśnymi
grzybamiSałatka z
tuńczykiem i warzywami >Indyjska
herbata Masala ChaiSłodka i mocna,bardzo aromatyczna korzenna
herbata z
mlekiem – po indyjsku. Jest pyszna, jeżeli ktoś lubi korzenny smak
herbat doceni ten
gorący napój ,który jest także mocno rozgrzewający i pobudzający, polecam!
Mam znajomych Hindusów i bardzo często częstowali mnie ich tradycyjną mocno słodką
herbatą z
mlekiem. Zawsze używali
mleka skondensowanego słodzonego z puszki oraz sypali
korzenne przyprawy. Ich
herbata była nieco ciężka, gęstawa w konsystencji z racji właśnie
mleka z puszki. Poniżej przepis podaję z użyciem
mleka zwykłego tłustego z kartonu oraz z mniejszą ilością
cukru ponieważ osobiście nie lubię pić takiego prawdziwego indyjskiego ulepka. Od nas samych zależy jak słodka oraz korzenna będzie
herbata, każdy zapewne lubi inne smaki.Na 2 porcje:1 kubek
wody1 kubek tłustego
mleka3 łyżeczki czarnej mocnej
herbaty(jeżeli używamy ekspresową to 2-3
torebki)3 plasterki
imbiru lub pół łyżeczki w proszku2
goździkipo pół łyżeczki
kardamonu,
cynamonutroszkę
gałki muszkatołowej w proszkuW rondelku gotujemy
wodę z
herbata,
cukrem i
przyprawami. Po zagotowaniu dodajemy
mleko , gotujemy chwile na wolnym ogniu. Przecedzamy przez sitko.Smacznego!Małgorzata Drohomirecka/Pani KucharkaAbout Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Jajecznica z leśnymi
grzybamiSałatka z
tuńczykiem i warzywami >