ßßß
Mam znajomych Hindusów i bardzo często częstowali mnie ich tradycyjną mocno słodką herbatą z mlekiem. Zawsze używali mleka skondensowanego słodzonego z puszki oraz sypali korzenne przyprawy. Ich herbata była nieco ciężka, gęstawa w konsystencji z racji właśnie mleka z puszki. Poniżej przepis podaję z użyciem mleka zwykłego tłustego z kartonu oraz z mniejszą ilością cukru ponieważ osobiście nie lubię pić takiego prawdziwego indyjskiego ulepka. Od nas samych zależy jak słodka oraz korzenna będzie herbata, każdy zapewne lubi inne smaki.Na 2 porcje:1 kubek wody1 kubek tłustego mleka3 łyżeczki czarnej mocnej herbaty(jeżeli używamy ekspresową to 2-3 torebki)3 plasterki imbiru lub pół łyżeczki w proszku2 goździkipo pół łyżeczki kardamonu, cynamonutroszkę gałki muszkatołowej w proszkuW rondelku gotujemy wodę z herbata, cukrem i przyprawami. Po zagotowaniu dodajemy mleko , gotujemy chwile na wolnym ogniu. Przecedzamy przez sitko.Smacznego!Małgorzata Drohomirecka/Pani KucharkaAbout Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Jajecznica z leśnymi grzybamiSałatka z tuńczykiem i warzywami >