ßßß
Składniki na okrągłe naczynie żaroodporne jak do tarty:1.5 szklanki sypkiego ryżu2 szklanki mleka1 szklanka wody1 torebka dużego cukru waniliowegoLaska wanilii (ewentualnie)6 większych jabłekMasło:do wysmarowania formy + 6 łyżeczekCynamon
Wykonanie:Mleko gotujemy z woda, kiedy sie zagotuje wsypujemy ryz, mieszając często gotujemy do momentu kiedy ryż zmięknie(w trakcie zapewne trzeba będzie dolać trochę wody lub mleka) kiedy ryż będzie już miękki i wypije nam całe mleko z wodą, dodajemy 3 łyżeczki masła oraz 1 torebkę cukru waniliowego i mieszamy całość razem.Kiedy gotujemy ryż możemy zacząć dusić jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z mala ilością wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną. Posypujemy cynamonem do smaku. Kiedy będziemy widzieć ze zaczyna robić się z nich mus, zdejmujemy z ognia. ( Ja lubię najbardziej kiedy jabłka są już bardzo miękkie ale nie są jeszcze musem)Do wysmarowanego masłem naczynia kładziemy pierwszą warstwę ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na ryż kładziemy jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki masła- można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywa.Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temeratury 180 C na 40 min.

About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Quesadillas z mielonym mięsem oraz dipemSałatka letnia >