Wykonanie
< Quesadillas z mielonym
mięsem oraz dipem
Sałatka letnia >Zapiekany
ryż z jabłkami i
cynamonem
Składniki na okrągłe naczynie żaroodporne jak do tarty:1.5 szklanki sypkiego
ryżu2 szklanki
mleka1 szklanka
wody1 torebka dużego
cukru waniliowegoLaska wanilii (ewentualnie)6 większych
jabłekMasło:do wysmarowania formy + 6 łyżeczek
Cynamon
Wykonanie:
Mleko gotujemy z
woda, kiedy sie zagotuje wsypujemy ryz, mieszając często gotujemy do momentu kiedy
ryż zmięknie(w trakcie zapewne trzeba będzie dolać trochę
wody lub
mleka) kiedy
ryż będzie już miękki i wypije nam całe
mleko z
wodą, dodajemy 3 łyżeczki
masła oraz 1 torebkę
cukru waniliowego i mieszamy całość razem.Kiedy gotujemy
ryż możemy zacząć dusić
jabłka. Obieramy ze skorek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z mala ilością
wody na dnie. Dusimy je na wolnym ogniu do momentu aż
jabłka zmiękną. Posypujemy
cynamonem do smaku. Kiedy będziemy widzieć ze zaczyna robić się z nich mus, zdejmujemy z ognia. ( Ja lubię najbardziej kiedy
jabłka są już bardzo miękkie ale nie są jeszcze musem)Do wysmarowanego
masłem naczynia kładziemy pierwszą warstwę
ryżu,rozkładamy go na całej powierzchni, na
ryż kładziemy
jabłka, następnie drugą warstwę
ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni.Na wierzch kładziemy 3 łyżeczki
masła- można rozsmarować nożem po całości. Przykrywamy naczynie pokrywa.Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temeratury 180 C na 40 min.



About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Quesadillas z mielonym
mięsem oraz dipem
Sałatka letnia >