Wykonanie
Pyszne wspomnienie z dzieciństwa to
ryż zapiekany z
jabłkami , danie za którym przepadają chyba wszystkie dzieci. Potrawa niezwykle łatwa do zrobienia, podana na obiad lub podwieczorek na pewno szybko zniknie z talerza.
składniki na żaroodporną formę 34 na 23 cm2 woreczki
ryżu1/2 litra
mleka1/2 litra
wody60 dag
jabłekopakowanie
cukru waniliowegocukier kryształ
cynamonprzepis
Ryż gotujemy około 20 minut w 1/2
mleka i 1/2
wody, odsączamy i studzimy.Na dno żaroodpornej posmarowanej tłuszczem formy wykładamy
ryż, lekko dociskamy łyżką i posypujemy
cynamonem .
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie układamy na
ryżu , posypujemy
cukrem waniliowym,
cukrem kryształem na końcu
cynamonem.
Ryż z jabłkami zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 30 minut .