Wykonanie
Przepis idealny dla tych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni, a chcieliby przygotować swoim bliskim coś pysznego. Myślę, że taki deser przypadnie do gustu dzieciom i nie tylko.
Ryż zawiera dużą porcję błonnika,
białka oraz witaminy z grupy B, na dodatek jest ubogi w tłuszcze. Podając go zapewniamy zarówno sobie jak i bliskim pełnowartościowy posiłek. Przepis nie wymaga wielkich umiejętności – zapewniam, że poradzi sobie z nim każdy. Przygotowanie tego dania nie powinno Wam zająć więcej niż 30 minut.
Składniki:(Porcja dla 3 osób)3/4 szklanki sypkiego
ryżu1i 1/2 szklanki
mleka1/2 szklnaki
wody1 torebka
cukru wanilinowego (możemy ewentualnie zastąpić go zwykłym
cukrem – ok. 2 – 3 łyżki )
Mus jabłkowy :3
jabłka2 łyżki
cukrutarty
cynamon do dekoracji.
Etapy przygotowania:1.
Ryż :
Mleko gotujemy razem z
wodą – kiedy się zagotuje wsypujemu
ryż. Pamiętajmy, że
ryż trzeba często mieszać, gdyż bardzo szybko się Nam przypali. Jeżeli zauważymy taką potrzebę to dolewamy
mleka.
Ryż gotujemy do momentu aż zmięknie – ok. 15- 20 minut. Po doniec gotowania dodajemy
cukier i mieszamy.2.
Mus jabłkowy : W trakcie gotowania
ryżu przygotowujemy mus:
Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do rondelka na małą ilość
wody. Kiedy
jabłka się rozpuszczą zdejmujemy z ognia.3. Do pucharków nakładamy warstwowo: najpierw
ryż,
potem jabłka, znowy
ryż i na sam wierzch wylewamy kolejną warstwę musu, posypujemy
cynamonem i gotowe!
Smacznego!!