ßßß
Składniki:(Porcja dla 3 osób)3/4 szklanki sypkiego ryżu1i 1/2 szklanki mleka1/2 szklnaki wody1 torebka cukru wanilinowego (możemy ewentualnie zastąpić go zwykłym cukrem – ok. 2 – 3 łyżki )Mus jabłkowy :3 jabłka2 łyżki cukrutarty cynamon do dekoracji.
Etapy przygotowania:1. Ryż : Mleko gotujemy razem z wodą – kiedy się zagotuje wsypujemu ryż. Pamiętajmy, że ryż trzeba często mieszać, gdyż bardzo szybko się Nam przypali. Jeżeli zauważymy taką potrzebę to dolewamy mleka. Ryż gotujemy do momentu aż zmięknie – ok. 15- 20 minut. Po doniec gotowania dodajemy cukier i mieszamy.2. Mus jabłkowy : W trakcie gotowania ryżu przygotowujemy mus: Jabłka obieramy, kroimy w półksiężyce i wrzucamy do rondelka na małą ilość wody. Kiedy jabłka się rozpuszczą zdejmujemy z ognia.3. Do pucharków nakładamy warstwowo: najpierw ryż, potem jabłka, znowy ryż i na sam wierzch wylewamy kolejną warstwę musu, posypujemy cynamonem i gotowe!



Smacznego!!