Wykonanie
Dziś zapraszam was na obiad z czasów mojego dzieciństwa. Wiem, że niektórzy robią to danie zupełnie inaczej (np. zapiekając całość w piekarniku). U nas się gotuje
ryż, a osobno smaży się
jabłka, a
potem łączymy oba składniki w całość. Taka wersja smakuje mi najbardziej.
Składniki:2 szklanki
ryżu2 szklanki
mleka2 szklanki
wodysólcukier do smaku1 kg
jabłekcukier do smaku
cynamonSposób przygotowania:1. Opłukany
ryż gotujemy do miękkości w wodzie z
mlekiem. Dodajemy troszkę
soli i
cukru do smaku.2. Obrane
jabłka kroimy w kostkę, podlewamy niewielką ilością
wody i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Słodzimy do smaku i dodajemy
cynamon - całość mieszamy. Zamiast smażyć
jabłka, możemy użyć gotowych prażonych
jabłek, np. takich .3. Do ugotowanego
ryżu dodajemy uprażone
jabłka i całość mieszamy. Podajemy na ciepło (ale i na zimno też dobrze smakuje).Smacznego!!!