Wykonanie
Lubicie
jabłka i ryż? Nie macie czasu ani ochoty na długie stanie w kuchni a macie ochotę na coś dobrego i pożywnego? Jeżeli odpowiedzieliście "tak"- to danie jest dla Was;) Zapiekany
ryż z jabłkami to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, chociaż przyznam, że i teraz, mając troszkę więcej lat się nim zajadam;) Anglicy mawiają: "zjedz jedno
jabłko dziennie a nie będzie Ci potrzebny lekarz", nasi dietetycy natomiast polecają dwa
jabłka dziennie "rano dla urody wieczorem dla naszego zdrowia". Czyż zatem nie warto skusić się na
jabłka w tej postaci? Polecam bardzo;)
Składniki:2 kg
jabłek800 gram
ryżu3/4 łyżki
cynamonucukier1,25 litra
mlekaszczypta
soliWykonanie:
Mleko przelać do garnka, dodać szczyptę
soli i wsypać
ryż, całość gotować na małym ogniu (pilnować bo
mleko lubi się przypalić) do miękkości
ryżu. W
między czasie
jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać je z
cynamonem.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami
ryż a na nie nakładamy
jabłka (posypujemy je
cukrem) następnie nakładamy kolejną warstwę
ryżu a na nie
jabłka (ponownie posypujemy
cukrem), układamy tak do wyczerpania się przygotowanych produktów, pamiętając jednak, że ostatnia warstwą powinien być
ryż ( z podanych składników wyszły mi dwie warstwy
jabłek i 3
ryżu). Górną warstwę (
ryżu) smarujemy
masłem, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 45-50 minut.
Ryż zapiekany z
jabłkami można podać ze
śmietaną kwaśną bądź bardziej na słodko z
bitą śmietaną;)Smacznego;)