Wykonanie
< Świąteczny grzaniec korzennyKrem
buraczkowy z
mlekiem kokosowym >Duński deser świąteczny Risalamande – przepisRisalamande jest obowiązkowym deserem jedzonym podczas Wigilii w Danii. Jest to
ryż ze
śmietaną kremówką , posiekanymi
migdałami oraz polany gorącym sosem
czereśniowym . Smakuje znakomicie, ale jest też kaloryczny. W Dani do przygotowania risalamande używa sie spcjalnego
ryżu o nazwie „grød ris”, jest on bardzo podoby do
ryżu na risotto, z tym że ziarenka są nieco krótsze. Deser można przygotować również z normalnego
ryżu. Sos zazwyczaj kupuje się już gotowy, można też w okresie letnim przygotować swój własny sos i zapasteryzować słoiczki, które przydadzą się w okresie zimowym do deseru.Z jedzeniem tego deseru w czasie Wigili wiąże się też pewna tradycja którą stostuje się do dnia dzisiejszego.
Ryż na święta podaje się w dużej misce, do jej środka wkłada się głeboko całego
migdała, nakładając
ryż na talerzyk ktoś z domowników natrafi podczas jedzenia na
migdała, wówczas zostaje obdarowany małym prezentem od gospodarza domuJeśli w domu są dzieci to przygotowuje się dwie miski z deserem, jedną dla dorosłych a drugą dla dzieci, oczywiście muszą być też wtedy dwa prezenty .

Składniki: na 6 osob250 ml
wody130 gram
ryżu800 ml
mleka1
laska waniliiw ostateczności1
cukier waniliowy z prawdziwą
wanilią3 łyżki
cukru100 g
płatków migdała lub słupków1/2 l
śmietany kremówkisos
czereśniowy lub
wiśniowyWodę zagotować w garnku . Wsypać
ryż i gotować kilka minut . Następnie dodać
mleko, przekrojoną wzdłuż
laskę wanilii i mieszając doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na bardzo małym ogniu pod pokrywką na godzinę . Następnie zdjąć pokrywkę i ciągle mieszając gotować jeszcze 10-15 minut.
Ryż ostudzić i wyjąć
laskę wanilii. Dodać
cukier i
migdały.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do
ryżu. Wstawić na min.pół godziny do lodówki. Podawać z gorącym sosem
czereśniowym lub
wiśniowym.W Polsce sos można zrobić kupując kompot z
owocami wiśni i zagęszczając go. Kilka
razy widziałam też takie importowane sosy w sklepach, jendak nie wiem czy są one już dostępne na stałe.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Świąteczny grzaniec korzennyKrem
buraczkowy z
mlekiem kokosowym >